Miljöpartiet har inget att hämta i regeringsfrågan

16 Nov

Den här texten kommer att handa om Miljöpartiet i regeringsställning, om Miljöpartiets förtroende och om Miljöpartiets utåtriktade kommunikation. Texten kommer inte ta ställning till partiets politik och vare sig denna varit framgångsrik eller inte i eller om det är rimligt att partiet just nu har så pass lågt förtroende som det har.

Anledningen till att jag skriver den här texten är att Miljöpartiet befinner sig i en svår kommunikativ situation och en situation som de inte riktigt själva verkar lyckas hantera. Förtroendet för språkrören har under en längre tid varit väldigt lågt och det låga förtroendet för Isabella Lövins företrädare Åsa Romson finns fortfarande färskt i minnet bland media och hos väljarna. Detta sker samtidigt som partiet fått kritik i många för partiet viktiga frågor, migrationspolitiken, den tyska kolkraften med mera. I den här situationen måste Miljöpartiet finna en väg framåt för att på nytt bygga upp ett politiskt förtroendekapital hos sina företrädare, ett förtroende för att partiet förvaltar och driver sina egna förslag och att partiet är relevant i regeringsställning samt att företrädarna i regering företräder Sverige på ett föredömligt sätt. En utmaning som heter duga.

För att göra detta måste man välja sina strider på ett strategiskt sätt. Både i vilka frågor man går ut med och med vilka ambitioner man driver dessa. I det här läget är det till exempel svårt att ställa särskilt hårda krav i en valrörelse då partiet tydligt i regeringsställning fått backa från några av sina mest uppmärksammade krav. En annan sak man måste göra är att inte bjuda in andra att kritisera partiets svagheter. Det senare är det som gör det svårt att förstå vad partiets agerande nyligen.

Miljöpartiet öppnar för att bredda regeringen

Så lider rubriken i det som närmast måste beskrivas som ett försök till ett porträtt av Miljöpartiet under hösten 2016. Artikeln publicerades i DN och följdes snart upp av en debattartikel från riksdagsledamot Rasmus Ling och denna publicerades i SvD. Sveriges två största dagstidningar publicerade båda material om Miljöpartiets regeringsroll under partiets näst största årliga arrangemang, dess kommun- och landstingsdagar.

Varför är detta då dåligt?

Jo, regeringsfrågan är en fråga som i grunden bygger på förtroendekapital alternativt trovärdighet som en tredje kraft. Det första synliggjordes tydligt 2010 när Fredrik Reinfeldt, Sveriges dåvarande statsminister, som åtnjöt ett högt förtroende gjorde regeringsfrågan till paradgren mot det rödgröna samarbetet. Det senare är det Miljöpartiet historiskt sätt gjort och det Sverigedemokraterna skulle kunna säga gör idag. Nämligen att representera en politisk kraft som står utanför blockkonstellationerna och som därför också kan attrahera väljare som ogillar den rigida blockpolitiken. Problemet för Miljöpartiet är att partiet inte har ett högt förtroende bland väljarkåren för hur de sköter sig i en regering och att de dessutom nu är uppbundna i ett politiskt block. Hur reagerar då allianspartierna när Miljöpartiet gett invit? Jo, såhär;

– Det är helt uteslutet. Jag arbetar varje dag fram till valet för att Sverige ska få en alliansregering. Om alliansen inte vinner valet, utan att vi får ett läge ungefär som i dag, har jag sagt att i ett sådant läge ska vi öppna för ett mer blocköverskridande samarbete. Men jag är tveksam till om Miljöpartiet fungerar. De är inte regeringsdugliga, säger Jan Björklund.

Miljöpartiet la upp bollen perfekt och Jan Björklund fick smasha den rakt ner i marken i Sveriges största dagstidning. Återigen fick Miljöpartiet negativ uppmärksamhet för sin trovärdighet som regeringspartner och Björklunds Liberalerna fick plocka enkla politiska poäng utan egentlig ansträngning samt att de fick gratis tid i media. Inviten är dessutom rent medialt svårt att förstå från MP:s perspektiv. Självklart måste Miljöpartiet förstå att oppositionen inte kommer att välkomna idén om att hoppa på den den nuvarande regeringen när den är så pass svag som den är.

Men är det då skillnad på det språkrören gjorde och det Rasmus Ling gör? Ja. En viktig sådan.

Språkrören, likt partiledarrollen, är partiets ansikte utåt och det de säger och gör bär ett mycket större symboliskt värde och ett mycket större nyhetsvärde än vad enskilda riksdagsledamöter gör. Särskilt stor blir denna betydelse just när den tar formen av en längre djupare intervju som skedde under en stor MP-konferens. Lings artikel däremot är av en annan natur. Även om tajmingen knappast är den bästa så måste förtroende och en diskussion om Miljöpartiets roll i riksdagen börja någonstans och när man slår från ett underläge får andra företrädare än de allra högsta börja så de frön som får växa till större idéer långt senare. Hans artikel och agerande i sig hade förmodligen aldrig bjudit in media till att ge Björklund utrymme på nyhetsplats utan den skulle som mest manat fram ett svar från en annan riksdagsledamot. Såklart skulle även den debatten kunnat skada Miljöpartiets förtroende snarare än att stärka det, men där fanns i alla fall en potential och oddsen är relativt goda att endast en ytterst begränsad grupp väljare skulle ta del av den.

Slutligen måste man också fråga sig vilka väljare det nu är Miljöpartiet tror att man attraherar när språkrören talar om att bredda regeringen på bästa möjliga tidningsplats. Är det väljare som lämnat Miljöpartiet på grund av att de tappat förtroendet, antingen för företrädarna eller förmågan att driva politik, för partiet som nu ska komma tillbaka? Knappast. Det förtroendet lär inte vara större i en regering där fler partier deltar, tvärtom finns en risk att det ses som ett försök att klamra sig till makten. Nej, istället är det retorik som talar till den lilla gruppen redan frälsta, den som inte kommer lämna partiet och den som delar samma mediala bubbla, för det är endast där regeringsfrågan just nu känns som kommunikativt sund sak att lyfta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s