Avveckla det statliga ägandet i SAS

21 Sep

I onsdags skrev jag tillsammans med Benjamin Juhlin från Grön Ungdom i Stockholmsregionen om att den svenska staten borde avveckla sitt ägande av flygbolaget SAS. Som vi ser det finns det ingen anledning för staten att gång på gång gå in med nya medel för att rädda ett flygbolag som förstör miljön och som dessutom agerar på en marknad där det finns en stor flora av alternativ. Vår artikel publicerades i Fria Tidningen och går att läsa på nätet här eller här nedan;

 

Avveckla det statliga ägandet i SAS

Svenska staten äger i dagsläget 21,4 procent av SAS. Ägandet resulterar i att man under goda tider får ta del av frukterna och att man under dåliga tider är förbunden att hålla företaget under armarna. Med SAS har det för det mesta blivit dåliga tider.

På grund av stora problem med lönsamheten tvingades regeringen 2009 tillföra 1,2 miljarder kronor för att täcka upp för SAS förluster. Maud Olofsson lovade att det inte skulle komma något mer stöd efter det. Ett år senare gick man in med ytterligare 1,1 miljarder kronor.

Detta kostsamma ägande är dåligt för miljön. Varje krona staten spenderar på att rädda SAS är en krona som kunde ha lagts på något som är bättre för miljön än flyget. Dessutom finns det ingen anledning för statligt ägande på en väl fungerande marknad, vilket flyget är. Därför tycker vi att det är dags att sälja SAS nu.

Om vi inte säljer SAS nu så riskerar vi att stå inför ytterligare en nyemission inom en snar framtid. SvD Näringsliv rapporterade den 9 augusti att SAS behöver tio miljarder snabbt. Det är inte särskilt förvånande. SAS har trots tidigare generösa kapitaltillskott inte kunnat säkerställa att det man producerar har tillräckligt hög efterfrågan för att överväga kostnaderna av produktionen. Resultatet blir förlust och ännu mer pengar kommer att behövas för att hålla företaget flytande.

Trots dessa minst sagt mörka framtidsutsikter så har inte näringsminister Annie Lööf kommenterat denna fråga. Vi hoppas att hon gör det inom en snar framtid och att hon då konstaterar att det statliga ägandet av SAS borde avvecklas. Det skulle göra gott både för miljön och för svenska skattebetalare.

Benjamin Juhlin och Jakob Lundgren • Grön ungdom

 

PS. Jag skrev redan för två år sedan att vi borde sälja SAS. Den artikeln går att läsa här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s