Hög tid att diskutera vårt oljeberoende

6 Sep

Det har varit en hektiskt första vecka här i Lund. Med både studier och nationsansvar (utöver allt politiskt) har man inte tid över till mycket annat. Men jag har ändå kommit ut och fått skriva om vårt oljeberoende i Dagens ETC. Jag har flera gånger tidigare lyft frågan här på bloggen och nu lyfter jag den även medialt. Arikeln finns att läsa på nätet eller här nedan;

 

Hög tid att diskutera vårt oljeberoende

Alla som följer den populära tv-serien How I Met Your Mother har nog uppmärksammat hur karaktärerna genomför interventioner gentemot varandra. De planerar en intervention när en av vännerna gått för långt med ett beteende de andra ogillar eller som inte är hållbart i längden. Tyvärr finns det ingen från serien som kan genomföra en intervention för Sverige, men det behöver vi. Det hög tid att vi vågar diskutera vårt oljeberoende.

Det första steget i att komma ut ur ett beroende är att erkänna att det existerar. Hur lång tid skulle vi klara oss i vår vardag utan oljan som ständig följeslagare? Många tar en bensindriven bil till jobbet, flyger med oljebaserade bränslen utomlands eller värmer upp huset med det. Till och med dem som lyckas undvika dessa saker använder sig förmodligen av plaster tillverkade av bland annat olja. Vi är beroende av oljan i nästan varje del av vår vardag, och det är inget sunt beroende.

ANLEDNINGARNA TILL VARFÖR vårt oljeberoende är osunt är många. Oljan är en av de största bovarna när det gäller att förändra vårt känsliga klimat till det värre. Oljan orsakar runt om i världen väpnade konflikter som tagit otaligas liv. Sist men inte minst håller oljan på att ta slut. Hela vår ekonomi, kanske till och med hela vårt välstånd, bygger på enkel tillgång till billig olja. Men den tiden är snart förbi, i alla fall om man ska tro på chefsekonomen för det Internationella Energiorganet som menar att vi nådde vår maximala oljeproduktionskapacitet redan 2006 och att den därefter kommer minska. Samtidigt stiger efterfrågan på olja. Resultatet kommer att bli stegrande priser.

När hela vår ekonomi bygger på olja kan ett minskat utbud komma att innebära en finanskris långt värre än den världen drabbats av nu. Ändå diskuterar nästan ingen vårt oljeberoende. Det är därför Sverige behöver en intervention. Inget av Sveriges partier har trovärdiga lösningar för hur vi ska ta oss ut ur vårt oljeberoende. Vissa, de som inte ens vågar beskatta oljan för att göra alternativ mer gångbara, är sämre än andra men ingen har en fullständig lösning.

Därför måste Sverige likt den breda klimatutredningen förutsättningslöst utreda hur Sverige kan ta sig ut ur oljeberoendet. Idag finns lösa ambitioner om fossiloberoende fordonsflottor till 2030, men ingen vägplan dit och ingenting som tyder på att målet nås. Med en bred utredning kan vi hitta en väg att fasa oss ut ur vårt beroende. Den första tiden kommer vara skakig och många kommer i abstinens förfasas och vilja återgå till oljan, men precis som med så många andra beroenden så skulle den svenska ekonomin bli mycket starkare när oljeruset lagt sig och vi nyktrat till.

DET HÄR ÄR INTE EN av frågorna som vi kan skjuta på till efter finanskrisen eller efter valet. Oljeberoendet är ett problem som de svenska partierna måsta våga ta i redan nu om vi ska ha en chans att bli kvitt det. Se det här som en intervention och ett bedjan till den svenska regeringen att komma till insikt om Sveriges beroende. Det är först efter det som vi kan gå vidare och skapa en hållbar ekonomi.

Jakob Lundgren
Förbundstyrelseledamot Grön Ungdom

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s