Samkönade par blir diskriminerade

31 Aug

Tillsammans med Grön Ungdom Malmös språkrör Sara White har jag skrivit en artikel om hur riksdagen fortfarande inte lyckas införa moderskapspresumtion trots att en överväldigande majoritet är för förslaget. Artikeln publicerades tidigare i veckan i City Skåne och den går att läsa i .pdf-format här eller här nedanför.

Samkönade par blir diskriminerade

Sedan 2005 kan kvinnor som lever i samkönade relationer få barn via assisterad befruktning. Vid sådana fall antas båda kvinnorna vara barnets föräldrar. Men eftersom väntetiderna för assisterad befruktning kan vara långa väljer många kvinnor som lever i samkönade relationer istället att genomföra en insemination utomlands eller i hemmet. Oavsett om kvinnorna är gifta eller lever i registrerat partnerskap får barnet bara en förälder i sådana fall. Om de vill dela vårdnadskapet måste de genomgå en adoptionsprocess. Det tycker vi är orimligt!

Det händer dessutom att kvinnor blir nekade adoption. Norrköpings tingsrätt har till exempel vid två olika tillfällen nekat lesbiska kvinnor adoption trots att Socialnämnden tillstyrkt adoptionerna. Sådana processer gör att glädjen som är föräldraskap istället förvandlas till en byråkratisk pina.

Olikkönade gifta par behöver inte gå igenom en rättsprocess för att få vara föräldrar. Om ett barn föds i ett sådant förhållande antas mannen vara pappan. Vi tycker att samma regler ska gälla för samkönade par! Om två kvinnor valt att gifta sig kan man också anta att de vill dela sina liv och uppfostra sitt barn tillsammans. I riksdagen finns idag en kraftig majoritet i frågan men ändå låter regeringen Kristdemokraterna blockera ett beslut.

Att ett enda parti som inte kan acceptera två föräldrar av samma kön tillåts blockera samhällsutvecklingen är helt oförståeligt. Därför är det viktigt att riksdagen nu visar pondus och vågar ändra lagen vare sig KD och regeringen är med på tåget eller inte.

Jakob Lundgren, Förbundstyrelseledamot Grön Ungdom
Sara White,
Språkrör Grön Ungdom Malmö

Annonser

2 svar to “Samkönade par blir diskriminerade”

  1. bograhn 01 september 2012 den 11:27 #

    Jag förstår inte varför minoriteter skall styra majoriteter?
    Kan du förklara det när det gäller HBT-frågor?

    • jakob 01 september 2012 den 14:06 #

      Ett majoritetssamhälle ska aldrig förvägra minoriteter deras rättigheter. Det handlar inte om att en minoritet styr, det handlar om att de kämpar för de rättigheter de historiskt förvägrats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s