Sunt att återinföra skatten på handelsgödsel

25 Aug

I fredags (24/8) publicerade BLT/Sydöstran en replik som jag skrivit. Repliken var till en centerpartist som inte ville återinföra skatten på handelsgödsel. Min artikel har inte lagts upp på deras hemsida annat än som pdf. Men jag klistrar in den här nedan så att den går att läsa ändå;

Sunt att återinföra skatten på handelsgödsel

Bild från tidningen

När alliansregeringen vid årskiftet 2009-2010 avskaffade skatten på handelsgödsel möttes de av skarp kritik eftersom man i praktiken tog bort ett av de viktigaste medlen för att begränsa Östersjöns övergödning. Enligt Baltic Sea Action Plan ska Sverige fram till år 2016 minska kväveläckaget med 16 500 ton och fosforläckaget med 280 ton. För lantbruket innebär det att läckaget på bara några år måste minska lika mycket som de senaste tio-femton åren.

När Danmark försökte minska läckaget gjorde man först det på frivillig basis, men det misslyckades och behövde sedermera använda sig av lagkrav. Inte heller i Sverige kommer god vilja räcka för att nå våra mål och rädda Östersjön. Därför behövs lagstiftning.

Ett återinförande av handelsgödselskatten tillsammans med punkskatten på kadmium som avskaffades samtidigt kommer även med hälsovinster. Intag av kadmium kan leda till infertilitetsproblem, benskörhet, njursvikt och cancer och det europeiska livsmedelsverket har redan sänkt det rekommenderade dagliga intaget av ämnet för att säkra den europeiska hälsan.

När Ulf Svensson (C) säger att han är emot skatt på handelsgödsel för att han vill se en landsbygd som kan förse Sverige med svensk mat förenklar han alltså en komplex fråga. Jag vill också se svensk mat och väljer noga ut och stöttar lokala lantbrukare när jag har möjligheten. Men jag vill också se att Östersjön återhämtar sig, ett levande lantbruk och färre giftiga ämnen i maten. Därför är jag också för en skatt på handelsgödsel och en punktskatt på kadmium.

Jakob Lundgren,
Förbundstyrelseledamot Grön Ungdom

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s