Nu är jordens resurser slut för i år

22 Aug

Global Foot Print Network som varje år beräknar hur långt jordens resurser räcker har idag meddelat att resurserna är slut för i år. Extra anmärkningsvärt är det då förra årets så kallade ”Earth Overshoot Day” inträffade över en månad senare. Om detta året är början på en trend innebär det att resursuttömmandet accelerar väldigt snabbt.

Siffran från GFN är förstås inte exakt. De använder sig av olika indikatorer för att beräkna på ett ungefär när de resurser jorden klarar av att producera under ett år har tagit slut och i år inträffade det datumet den 22 augusti. Redan på mitten av 70-talet använde vi mer resurser än planeten klarar av att producera på ett år.

Så vad innebär det att dagen nu inträffar redan i augusti?

Grafik lånad från Global Footprint Network. Trots att Kina har en hög miljöpåverkan så är siffran (relativt) låg per person.

För mig är det en enorm varningsklocka. Inte bara har vi inte lyckats vända utvecklingen, den verkar till och med accelerara. Förvisso är det att vänta när världen sakteligen återhämtar sig efter en stor ekonomisk kris, men det är ändå överraskande hur kraftig den negativa utvecklingen har varit. På samma sätt som Sveriges utsläppsökning med 11 % under 2010 förvisso delvis var väntad men som ändå var chockerande.

Politiskt för Sverige och världen är det däremot bara en av många indikatorer som tyder på att det inte räcker att justera bensinskatten med några ören utan att vi måste få till stånd en större samhällsförändring.

Idag lever vi vad många kallar ett slit-och-slängsamhälle. Hur man politiskt löser den vanan är en svår nöt att knäcka. Miljöpartiet har sedan tidigare föreslagit att det ska bli billigare att reparera än att köpa nytt. Och även om det förvisso kommer att belöna ett sådant beteende och är en tydlig viljeinriktning så är frågan om det inte redan idag är billigare och om det i så fall inte handlar om att få till stånd en kulturell förändring. Helt lamslagen är förstås inte politiken. Lågenergilamporna har med politisk styrning ersatt de gamla mer kortlivade glödlamporna och i vissa länder har man förbjudit gratis plastpåsar.

I Sverige kan jag tänka mig att ett ytterligare förslag kan öka hållbarheten inom vissa varugrupper. Bland annat skulle man kunna i konsumentköplagen ställa högre krav på garantier för vitvaror.

Men även våra livsstilsval måste vara en del i den politiska förändringen. Runt om i landet diskuteras idag köttfria dagar inom den offentliga sektorn som ett möjligt steg på vägen och det tycker jag är bra. Köttet är både resursineffektivt och har en enorm påverkan på klimatet. När Way Out West nyligen beslutade att endast tillåta vegetarisk och vegansk mat att serveras under festivalen så togs beslutet med kunskapen att det skulle sänka festivalens klimatpåverkan med ca 20 %. Matens klimatpåverkan ska ha minskats med hela 80 %.

De saker jag nämnt är förstås skulle förstås bara skrapa ytan på det stora strukturella problem som resurshushållning på en internationell skala innebär. Riktlinjer och målsättningar för mycket skulle behöva tas i internationella forum men redan på en nationell nivå kan man välja att fatta beslut som kan inspirera andra att senare ta efter.

Anledningen till att jag varken nämnt transporter eller energisystemen i inlägget är för att frågan om planetens resurser är mycket större än så. Om vi endast diskuterar bilar och kärnkraftverk kommer vi aldrig till kärnan i problemet och det är där den miljöpolitiska debatten ofta fastnar i dagsläget, och då ska vi inte ens tala om den allmänpolitiska.

För samtidigt som jordens resurser idag är slut verkar den största nyheten i Sverige vara att politikerna inte kan komma överens om hur en ny fastighetsavgift ska se ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s