Dags att köra över KD (igen)

8 Jul

I måndags skrev jag om lagen om fastställande av könstillhörighet på Tidningen Ångermanlands ledarsida. Artikeln finns tyvärr inte på webben men den går att läsa här nedan;

 

Dags att köra över KD (Igen)

 

När Sverige äntligen skulle ta steget och införa könsneutrala äktenskap så lyckades Alliansen inte få med sig Kristdemokraterna på linjen. Det hela slutade med att C, FP och M lade en gemensam motion om att införa könsneutrala äktenskap och att riksdagen sedan gjorde gemensam sak i att köra över KD. Det är nu hög tid att vi gör om det.

 

Lagen om fastställande av könstillhörighet instiftades år 1972. Den handlar om under vilka former man får genomföra en könskorrigering. I den form den ser ut idag är den en förlegad kvarleva av den svenska moralpaniken. Lagen kräver att man ska vara ogift, steriliserad och svensk medborgare för att man ska få byta i kön. I praktiken innebär detta tvångsskilsmässor och tvångssteriliseringar.

 

Vissa hävdar att det inte är ett tvång. Men när det handlar om människor som känner att de är födda i fel kropp, som ofta lider av depression och där många går i självmordstankar så blir det i praktiken ett tvång. Ett tvång i praktiken är lika illa som ett tvång i lag.

 

Under Alliansens första fyra år tog man emot två stycken utredningar. Den första, SOU:2007:16, föreslog att kravet på att vara ogift, steril och svensk medborgare skulle tas bort. Vidare föreslog utredningen också att man skulle få rätten att frysa ned könsceller. Utredningen togs emot av alliansregeringen men ingenting hände. 2010 släppte Socialstyrelsen en rapport som på det stora hela kom fram till samma saker och deras förslag gick ut på en stor remissrunda där nästan alla höll med om Socialstyrelsens slutsatser.

 

På Kristdemokraternas riksting har man nu tagit ställning mot att ta bort steriliseringskravet i lagen och därför känns det osannolikt att det kommer gå att få en enig alliansregering i frågan. Därför bör nu övriga allianspartier göra gemensam sak med S, V och MP och förändra den förlegade lagen.

 

Det är inte acceptabelt att svenska staten år 2011 fortfarande behåller en lag som innebär tvångssteriliseringar. Det är inte godtagbart att Sverige år 2011 fortfarande har kvar en lag som tvingar gifta par, förälskade par, att genomgå en skilsmässa och det är framför allt inte godtagbart att det enda som hindrar lagen från att förändras är att ett enda regeringsparti sitter och skakar huvudet.

 

Riksdagens ledamöter måste nu med eller utan KD ta ett gemensamt ansvar för att förändra lagen. Att inte ta ansvar är att godta att människor i Sverige fortfarande tvångssteriliseras, och det går inte att acceptera.

 

Jakob Lundgren, Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom
Annonser

3 svar to “Dags att köra över KD (igen)”

 1. Bengt Held 08 juli 2011 den 18:53 #

  Hej Jakob!

  Bra insändare.

  Trevlig helg.

  Bengt

  • jakob 28 juli 2011 den 15:13 #

   Tack!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bra om könsbyte « Jakob Lundgren - 28 juli 2011

  […] och få till stånd en ändring av 1972 års lag om fastställande av könstillhörighet. Bra och på tiden tycker […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s