Ship to Gaza gör skillnad

5 Jul

I Sydsvenskan och ST har jag skrivit om hur Ship to Gaza redan n gör skillnad och om varför aktionen är viktig och relevant.. För att komma till artiklarna kan ni klicka på länkarna eller läsa de här nedanför;

Blockaden provocerar, inte aktivisterna

Just nu färdas ett antal skepp mot Gazaområdet. På skeppen finns bland annat svenska politiker, organisationsföreträdare, människorättsaktivister och journalister. Anledningen att de tar sig an den långa resan är för att de vill protestera mot den blockad av Gazaområdet som Israel under fyra års tid uppehållit. Blockaden har fastslagits som illegal av FN, EU, den svenska regeringen och Amnesty och har länge varit ett offer för ryktesspridning och ren propaganda. Men det svårt att blunda för det faktum att de 1.5 miljoner palestinier som lever i området drabbats kraftigt av blockaden.

Amnesty, världens största människorättsorganisation, skriver i sin årsrapport för 2011 att blockaden försenat de flesta FN-projekten som försöker tillgodose den palestinierna med sjukvård och utbildning. 40 000 barn får inte gå i skolan som en direkt effekt av blockaden. FN-organet UNRWA släppte i mitten av juni en rapport, siffrorna i rapporten talar klarspråk. Mängden palestinier som lever för blotta en dollar om dagen har på grund av blockaden tredubblats till ca 300 000 personer.

När Ship To Gaza förra året seglade möttes man av våldsamt motstånd från Israels militär. Trots att skeppens syfte var fredligt bordades de med våld och nio personer avled, 50 skadades och den Israeliska arméns våld har bland annat fördömts av en FN-rapport som fann att våldet i stor utsträckning var onödigt. De aktivister som nu åker har alla skrivit under ett icke-våldsavtal men Israel har ändå deklarerat att de kommer att använda våld om det behövs för att stoppa skeppen.

Ship to Gaza har en enorm indirekt påverkan. En vecka innan skeppen började sin resa tillät Israel att en stor mängd byggmaterial till FN fick tas in i Gaza. Det kan inte tolkas som annat än att Israel redan nu viker sig efter den internationella opinionen och börjar agera proaktivt. Byggmaterialet kommer bland annat att gå till 18 nya skolor.

Högerdebattörer har trätt fram och kallat Ship to Gaza en onödig provokation, men frågan som bör ställas är vad som provocerar mest. Israel uppehåller med våld en blockad som av flera respekterade organ fastställts som illegal. En blockad som drabbar hundratusentals människor varav många är barn som får sin mänskliga rätt till utbildning fråntagen. Detta tycker jag är provocerande.

Aktivisterna reser för att de vill motverka den utbredda fattigdomen. De reser för att de vill skydda de mänskliga rättigheterna. Detta tycker jag är beundransvärt.

Jakob Lundgren

Förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom

Annonser

Ett svar to “Ship to Gaza gör skillnad”

  1. Hans I. 05 juli 2011 den 12:32 #

    Att undsätta människor i nöd är en beundransvärd handling. Fördömandet av humanitär hjälp avslöjar en människosyn som är klandervärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s