Sagan om kvalificerat skolkande

11 Maj

Skolverket, Skolinspektionen och Barnombudsmannen säger alla nej till skolk i betyget men Skolministern säger ändå sann Björklund-anda Ja och nu ska skolk återigen synas i betyget.

Remissinstanserna säger förstås bestämt nej med goda anledningar. Att införa skolk i betyget är ju att angripa symptomen istället för problemet. För inte kommer den mobbade eleven som inte vågar komma till skolan ta sig dit bara för att det skrivs in i betyget?  Tidigare försök i Stockholm har inte heller visat på minskande skolk.

Men det här inlägget kommer ta upp helt andra problem. Jag tänkte istället titta lite på hur man kan komma undan att få skolk inskrivet i betyget.

Under både gymnasiet och högstadiet satt jag i alla möjliga slags råd. Vissa för att jag intresserade mig och vissa för att det var skönt att slippa lite skola. Mötena kunde förläggas lite hur som helst och vipps så hade man en helt accepterad anledning att missa vissa lektioner. Hur ska detta synas på mitt betyg?

Under gymnasiet, främst under trean, hade jag en extremt låg närvaro, men det mesta hamnade under kategorin sjukfrånvaro. Denna frånvaro var till viss del riktig men till stor del handlade det om att jag inte stimulerades i skolan. Frågan är däremot hur min sjukfrånvaro ska kollas upp. Hur ska den synas på mitt betyg?

Vissa lärare tog dessutom inte närvaro och andra lät mig komma undan med mer frånvaro än andra. Vissa lärare gav mig till och med frånvaro när jag var närvarande. I vissa fall fick man till och med studera på annan plats än i klassrummet. Toppen med friare undervisningsmetoder, men hur ska min eventuella frånvaro synas på mitt betyg?

Att satt betyg påverkas av elevens relation med läraren vet vi redan, och det finns ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda med skolk. Jag skulle precis som många andra säkert komma undan med att skolka eftersom jag hade det relativt lätt i skolan och därför kunde leverera även om jag inte var närvarande på alla lektioner. Men är det verkligen schysst att jag kommer undan med mitt skolk bara för att jag hade lätt för mig? Hur ska den här typen av frånvaro synas på mitt betyg?

Men jag har förstås gått på en skola som har löst alla dessa problem. En skola där man i allra högsta grad kunde följa elevers skolkande och där man fick prickar i sitt betyg. Det har säkert varit uppe på bloggen förut men jag har studerat ett år vid Edgewood High School i Trenton, Ohio.

Alla lektioner började där exakt samtidigt och slutade exakt samtidigt. Dörrarna låstes när klockan ringde och lärarna var tvungna att omedelbar föra in närvaron i ett datasystem. Eventuell frånvaro eller försening syntes genast, om man inte var bundis med läraren förstås, det kom inte ens det systemet undan. För att minimera lärarnas godtyckliga inlämning av uppgifter hade man övervakningskameror i samtliga korridorer samt patrullerande personal som höll koll på elever på drift. För att lämna lektionen för att gå på toa behövde man lärarens underskrift i skolans officiella block och om man tappat bort sitt var man körd. En av mina lärare gav dessutom elever som gick på toa mer än två gånger per termin poängavdrag varje gång de bad om att få gå (poängen räknades om till ett betygssnitt som sedan var ens slutbetyg). Återigen kunde man till och med här komma undan om man var bundis med de som patrullerade så inte ens här blev systemet perfekt.

Om det var så att man sjukanmälde sig mer än två dagar på en termin krävdes läkarintyg. Ett intyg per dag. Att skaffa intyg kostade båda tid och pengar för eleven och föräldern och många gick helt enkelt ut med en massa frånvaro på sina betyg för att de inte hade den tiden eller de pengarna. Andra klarade sig fläckfritt för att de stod på god fot med lärarna, och då var det ändå på en skola med storebrorsamhälleskompex.

Att införa skolk i betyget är alltså inte bara tokigt i teorin, det är dessutom svårgenomförbart i praktiken. Jag har svårt att se hur det ska lösa problem eller skötas lika runt om i landet, och det i sig är ett problem.

Annonser

5 svar to “Sagan om kvalificerat skolkande”

 1. Gregor Samsa 11 maj 2011 den 15:09 #

  Här kommer ett konstruktivt förslag: Ta fram användarvänlig programvara, där lärarna kan anmäla frånvaro och sen ankomst på nätet. Varje gång en elev bryter mot dessa regler får föräldrarna ett mejl (De är enligt lagen ansvariga för att skolplikten efterföljs). Vid en viss felprocent skickas ärendet till socialen, som får kontakta familjen och göra en utredning, eftersom en sådan familj inte klarar sin uppgift och bryter mot skollagen.

 2. Gregor Samsa 11 maj 2011 den 15:10 #

  Glöm inte bort, medborgare, att det samhälle vi lever i värderar tv-försäljare, administratörer, mäklare, snickare och alla slags projektledare högre än lärare.

  Betalar man med nötter får man anställa apor.

  Det är ditt barn som drabbas.

  Gregor Samsa

 3. Gregor Samsa 11 maj 2011 den 15:10 #

  Veckans utmaning: Jag uppmanar häri privata aktörer att gå in och sponsra grundskolelärarna med kaffeautomater. Ett enkelt sätt för företag att vinna goodwill. Finns det några andra arbetsplatser i Sverige där anställda själva får betala för kaffe (en definition som skulle göra italienare självmordsbenägna)? Det är i det lilla som man når fram till det stora.

  Visa i handling att ni tycker skolan och lärare är viktiga för samhället.

  /GS

 4. And noble 14 mars 2013 den 23:52 #

  Right here is the right webpage for everyone who wishes to find out about this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a subject that has been discussed
  for decades. Wonderful stuff, just wonderful!

Trackbacks/Pingbacks

 1. En chefspappas vardag… » Konsekvenser av skolk, kan inte vara fel! - 11 maj 2011

  […] (S)ebastians tankar, Christer Magister, Veikens blogg, Svensson, I Hell-mans värld, Annarkia, Jakob Lundgren, Kevlarsäl, Hakke snackar, imike, Tianmi, Kent Persson, Olas tankar, Christian Ottosson, Maria […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s