Öppna partibidrag minskar korruptionen

11 Apr

Den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson lanserade nyligen hemsidan OpenAid.se, en sida där man kan följa vars det svenska biståndet går. Tanken är att öppenheten kommer att minska korruptionen och öka förtroendet för systemet och det tycker jag är en sund tanke.

Jag vill till exempel förnimma mig själv om att Barack Obama gjorde samma sak med sitt stimulipaket och att det fungerade väldigt väl i det fallet då det blev väldigt lite svinn.

Frågan är väl däremot varför öppenhet bara är bra när det gäller biståndet. Varför är inte öppenhet en bra sak när det gäller bidrag till partierna?

Socialdemokraten Anders Ygeman skrev tidigare om det på Newsmill och funderar kring varför Moderaterna idag blockerar att partibidrag på över 20 000 publiceras öppet. S, V, MP, FP och C är alla överens om att öppenheten för att hindra korruption går före valhemligheten för bidragsgivarna som skänker över 20 000 kr.

Stiftelsen Fria Media har donerade närmare en miljon kronor till Moderaterna bara under 2006 och de är helt öppna med att de gör dessa donationer med krav på motprestation. Om Fria Media är unika i detta beteende eller inte vet vi inte men Moderaterna fick 2006 30 miljoner i dessa partibidrag och vissa av bidragsgivarna ska ha fått träffa partiledningen.

Jag menar inte att Moderaterna är ett träsk av korruption för det kan jag omöjligen veta. Däremot tycker jag att det är helt orimligt att man i en fungerande demokrati tillåter en så uppenbar korruptionsrisk. Malta, Schweiz och San Marino är tillsammans med Sverige de enda europeiska länderna som saknar lagstiftning rörandes offentlig redovisning av partifinansieringen och det är ett sällskap vi bör lämna snarast.

Annonser

Ett svar to “Öppna partibidrag minskar korruptionen”

  1. Patrik 20 april 2011 den 19:38 #

    Håller med dig Jakob, Det finns en stor risk att den som inte vill visa och redovisa sina bidrag gör givaren en ”tjänst”
    Något som som kom väldigt lägligt innan valet är ju just att tv4 får möjlighet att sända mer reklam, det kan vara så att M har fått motta en del bidrag eller utlovats stora bidrag om dem ger lite motprestation. Det vi ser just nu är att vår Kulturminister och regeringen inte vill att public service ska sända sådana program som dem andra kanalerna kan tjäna pengar på. Här luktar det unket..

    För övrigt delar jag inte många åsikter med miljöpartiet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s