Vilka papperslösa?

3 Mar

Miljöpartiet har gjort en uppgörelse med Alliansen om migrationspolitiken. Det är både bra och väntat. Samarbete fanns sedan tidigare i frågan om arbetskraftsinvandring och Miljöpartiets Mikaela Valtersson har helt klart varit tongivande i den frågan. Därför var uppgörelsen väntad.

Uppgörelsen är bra för att den visar att vi inte tänker gå samma väg som andra delar av Europa. Istället för att ställa upp på främlingsfientliga krav väljer vi att gå en mänskligare och smartare väg när partier samarbetar över gränserna.

Det uppgörelsen innebär är att det blir lättare att få skydd i Sverige, att man inför ett oberoende migrationsforskningsinstitut, att det ska bli lättare att identifieras och därmed få uppehållstillstånd, att handläggningstiderna blir kortare och att  papperslösa ska få rätt till vård och skolgång.

Den sista punkten är dock fylld av oklarheter. För precis som bland annat HBT-Sossen påpekar vet man inte vilka papperslösa som ska få rätt till vård och skola.

Att bara ”vissa papperslösa” ska få den rätten är ett problem. För vilka papperslösa gäller det och vem ska göra den avvägningen? Jag har hört runt och uppenbarligen ska en utredning som är färdig i maj avgöra detta och jag hoppas att MP fortsätter att kämpa för att alla papperslösa får rätt till vård och skolgång.

Den uppgörelse som finns idag är på många sätt bra, men också extremt bristfällig. Dels i att man inte vet vilka papperslösa som ska få vård men också i det faktum att den inte verkar ta tag i det problem som finns när man utvisar personer till länder där de förföljs, där landet ligger i krig eller där landet lider av utbredd social misär.

Bloggar; Alliansfritt, Helene Öberg (MP), Christian Ottoson (C),  Helene Törnqvist (C), Christoffer Fagerberg (FP), Andreas Berglöf (M), Kent Persson (M)

Annonser

11 svar to “Vilka papperslösa?”

 1. Christian Valtersson 03 mars 2011 den 15:42 #

  Kom ihåg att det är en ramöverenskommelse, den kommer ju fyllas med fler överenskommelser när de konkreta propositionerna ska presenteras. Den största vinsten är inte de enskilda delarna, utan att vi bundit upp regeringen vid att behöva samarbeta med oss resten av mandatperioden inom hela politikområdet migration. Hade vi inte gjort upp om hela området hade det varit lätt att kringgå oss och välja sossarna i de frågor vi är för krångliga i, så har det ju blivit tidigare när vi valt att göra upp bara i enskilda frågor och inte i ett helt politikområde samtidigt.

 2. Alf Karlsson 03 mars 2011 den 15:59 #

  Man ska inte glömma bort att MP och flera av de borgerliga partierna har i grunden samma inställning när det gäller frågan om vård och skolgång. Att då Mp kommer in i samarbetet kan bli avgörande.

 3. jonas 03 mars 2011 den 16:05 #

  ”Uppgörelsen är bra för att den visar att vi inte tänker gå samma väg som andra delar av Europa”
  Sverige tvärtomlandet – början till avgrunden – läs detta om 15 år!

  LOGIKEN HALTAR!

 4. Michael 03 mars 2011 den 16:17 #

  Suck jag blir så ledsen och trött när jag läser om ni unga generösa icke skattebetalare vill dela ut vår välfärd, ni är nog lite väl lovligt naiva i er invandringssyn.
  Vi har inte råd med personal på våra ålder och sjukhem utan där får de gamla lägga sig 16:00, sen så får de dricka max 3 koppar kaffe om dagen NÄÄ där fick ni ge er ja just ni som vill snåla på allt till våra äldre men att ge bort miljarder till illegalt invandrande folk det har ni inga problem med Nää just det ni har ju inte själva bidragit till vår sk välfärd….

 5. anders s 03 mars 2011 den 20:29 #

  Taget från Merit Wager blogg:

  ”Jag tycker numer bara att det här nästan är roligt. Syftet skulle alltså vara att ”stänga ute de främlingsfientliga” genom att säga att ”äh, den som inte har tillstånd får vara här ändå, fri skola och fri sjukvård och bilda företag också och jobba svart”.
  Sverigedemokraterna är nu garanterade en plats i riksdagen 2014, oavsett hur många olämpliga twitter eller asfulla riksdagsledamöter som än pryder löpsedlarna. Sverigedemokraterna kan nu sitta i riksdagen och asflabba åt denna mandatperiods självmål numero uno.
  Fattar dessa dumskallar till borgerliga politiker inte att budskapet uppfattas som följande: ”Glöm vår kostsamma asylprocedur och vårt arbetsspår, för den som vill kan stanna få ändå”. Alltså kan vi lika gärna lägga ner det hela.
  Idioter. Dumme dumme Schweden.”

  http://meritwager.wordpress.com/

 6. bloggare på icedaniel.se 04 mars 2011 den 9:50 #

  Tycker du det är bra att Miljöpartiet samarbetar med ett parti som stålr mot de arbetslösa och framförallt de sjuka i dagens Sverige. Om man då jublar som Miljöpartist är man inte sina sinnesfullabruk !

 7. maria 04 mars 2011 den 10:17 #

  Om vi nu ska ha en mildare migrationspolitik så är det ytterst viktigt att vi även har en process där den lilla men dock så synliga delen av kriminella migranter och asylsökande eller de som bara skor sig på systemet verkligen kan rensas ut och utvisas även om det handlar om att ta tillbaka uppehållstillstånd. Det kanske rör sig om 1% (eller 10 eller 0.1%) men de FINNS. Att underskatta problemet är att spotta alla skattebetalare i ansiktet och kommer bara att ge ett rejält bakslag. Dessutom innan nästa val kommer en revision av det här beslutet att vara viktigt. Dvs hur mycket kostade detta och vilka problem har det ställt till med?

 8. Camilla Östgren 04 mars 2011 den 13:26 #

  Tacksam för framstegen små… vi har fortsatt en lång väg att gå mot ett samhälle och en mänsklighet värt att omnämnas inom begreppet civilisation…

  Tacksam om just DU vill läsa min blogg som giver en tydligare bild av det jag söker uppenbara, för svensken- den gemene mannen… som kanske inte känner sanningen bakom rikets hantering av liv… och hur mänsklighet leks med… som tidsfördriv. Tack för ordet, min vän… jag hoppas att höra Dig snart igen! // Camilla.

  (http://hjartatbakomsiffrorna.blogg.se)

 9. hotel frankfurt oder 18 mars 2013 den 17:38 #

  hello!,I like your writing very so much! percentage we keep
  up a correspondence extra about your article on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem.
  Maybe that is you! Looking ahead to see you.

 10. Http://yd.org/ 16 maj 2013 den 12:37 #

  ycił Wagnera wewnątrz rurka, jakkolwiek tenże ani trochę
  chciał http://yd.org/ zerwać.
  – Zaczekaj. Wysłuchaj tymże sumarycznie do samego końca, Ponieważ
  umiesz… Frodo skrzywił się. – Wcale
  tego nie mówiłem. W żadnym wypadku dopóty. Brałem udział
  w innej grze pozorów, waszych
  mrzonkach… Co ja pieprzę. W naszych mrzonkach, moich i.
  ..
  Przerwał natychmiast, przełknął ślinę. Słońce wznosiło się coraz dalej, zapowiadał

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bra dag för papperslösa « Christoffer Fagerberg - 03 mars 2011

  […] som bloggar om detta: Helen Törnqvist, Christian Ottosson, Kent Persson, Jakob Lundgren, Peter Soilander, Magnus […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s