Riksrevisionen kritiserar Alliansens oberäkneliga miljöpolitik

23 Feb

Alliansens miljöpolitik förtjänar kritik på flera områden och det vanligaste, och kanske viktigaste är att den inte görs nog mycket och det görs inte i tid. Det är inte för inte som Naturskyddsföreningen sade att de förde den sämsta miljöpolitiken på 20 år.

Men en fråga glöms ofta bort, och det är en fråga som är lite svårare att ta på. Under alla internationella klimatavtal finns olika mekanismer som man kan minska utsläppen via. Under Kyoto-protokollet existerar två sådana mekanismer som idag är viktiga i Sveriges klimatdebatt. Den ena är CDM-projekten, alltså att länder kan investera i projekt utomlands och sedan tillgodoräkna sig effekterna där som utsläppsminskningar i det egna landet. Den andra är handeln med utsläppsrätter där länder som släppt ut mer än de åtagit sig göra kan köpa rätten att släppa ut av de länder som minskat sina utsläpp med mer än de behöver göra.

Sverige, ledd av Alliansregeringen är starka förespråkare av båda principerna. Det är ett problem.

När riksdagen debatterade de svenska utsläppsrätterna framkom det att Alliansen vill sälja utsläppsrätterna inom sinom tid. Det innebär att alla Sveriges utsläppsminskningar försvinner med vinden. Allt arbete som gjorts av staten, kommuner och enskilda individer görs värdelöst för att vi ska tjäna en liten slant. Jag har tidigare skrivit om detta på Newsmill.

Alliansen menar dessutom att upp till en tredjedel av Sveriges utsläppsminskningar ska kunna göras via så kallade CDM-projekt. Det innebär två problem. Dels vet ingen exakt hur mycket upp till en tredjedel egentligen är och det gör att det är svårt att följa upp det svenska miljöarbetet och dels så har CDM-projekten visat sig vara oberäkneliga. Projekt dubbelbokförs, de hade genomförts utan stöd från väst och så vidare. Alltså går det inte att med säkerhet säga att våra skattepengar faktiskt minskar utsläppen globalt när vi investerar i dessa CDM-projekt.

På grund av Alliansens inställning till CDM-projekt och utsläppsrätterna kritiseras de nu av riksrevisionen.

Riksrevisionen ser precis som jag problemen i den förda politiken. Utsläppsminskningarna kan med Alliansens politik kosta allt från 670 miljoner till 10 miljarder kronor och ge en effekt mellan 6.7 till 100 miljoner ton i faktiska minskningar.

En miljöpolitik med felmarginaler så här stora är fullständigt ohållbar och Alliansen borde förändra sin inställning genast. 100 % av Sveriges utsläppsminskningar bör ske i Sverige. Vi bör även hjälpa utvecklingen i andra länder men det ska ske utöver våra egna utsläppsminskningar.

Hela Riksrevisionens rapport går att läsa här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s