Rätten att överklaga betyg borde vara självklar

25 Jan

Jag har tillsammans med Moderaten Josefin Strömberg skrivit en debattartikel om rätten att få överklaga sina betyg. Den går idag (25/1-10) att läsa i Sundsvalls Tidning. Jag klistrar också in hela artikeln här nedanför; (Finns nu även på Teknikdebatt.se)

Rätten att överklaga betyg borde vara självklar

Alla känner nog någon som varit missnöjd med ett betyg. Oftast handlar det om att man inte presterat som man önskat men i vissa fall handlar det om annat. Lärare kan precis som alla andra göra misstag och ibland går en dålig relation till eleven ut över dennes betyg och när det händer står eleven idag helt maktlös. Det finns ingen instans att överklaga till och inte ens rektorn kan göra någonting.

Andelen elever som fått ett lägre kursbetyg i engelska än deras provbetyg var 2010 5,2% som snitt i Sverige medan 10,9% fick högre satta betyg (statistik hämtat från SKL:s Öppna Jämförelser grundskola 2010). Att lärare är olika generösa med betyg är allmänt känt och det är ett problem. Vissa lärare är väldigt generösa medan man hos andra lärare måste jobba dubbelt så hårt för sitt G. Förutom att det är orättvist gentemot eleverna då lärare slarvar med betygssättning så ställer detta till med problem för individen när denna ska söka till universitet/högskola och därmed konkurrerar med sina betyg. Det blir en orättvis konkurrens när betygen som man söker in med saknar legitimitet.

Vi är överens om att det bör vara en rättighet för varje elev att överklaga sina betyg om de känner sig orättvist betygsatt efter varje avslutad kurs. Kritikernas främsta argument är att detta kommer skapa en enorm byråkrati. Det ändrar dock inte det faktum att betygsättning är en myndighetsutövning och likt alla andra myndighetsutövningar bör det finnas rättighet att överklaga denna. Likväl som studenter kan överklaga CSN:s beslut om de blivit nekad studielån eller en privatpersons rätt att överklaga en dom i länsrätten bör även en elever kunna överklaga ett betyg.

Betyg är något som följer med eleven resten av livet och det är viktigt att dessa är rättvist och noggrant satta. Skulle rätten att överklaga beslut finnas i Sverige skulle även läraren behöva dokumentera elevers utveckling noggrannare och vara extra noggrann vid betygssättning. Möjligheten att sätta betyg efter sin subjektiva uppfattning om eleven som person skulle då minska. Idén är inte heller unik internationellt. I Finland har man nu kunnat överklaga betygen i ett par år och det har där ytterligare stärkt den skola som idag anses vara världens bästa.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tog nyligen emot en svensk utredning om rätten till att överklaga sina betyg och där vara slutsatserna klara – Rätten att överklaga ens betyg är ett måste i en rättssäker skola.

Kritikerna är rädda för att detta ska skapa en enorm byråkrati, men i de absolut flesta fall är läraren överens med eleven om vilket betyg denna bör få. Rätten måste dock finnas till för de få fall där en elev hamnar i kläm. Vi vill därför gemensamt uppmana Sveriges politiker att skydda eleverna i den svenska skolan. Ge dem möjligheten till rättvisa betyg som motiverar dem att studera och som ger dem en trygg fortsättning i livet.

Josefin Strömberg

Vice Ordförande MUF Västernorrland

Jakob Lundgren

Språkrör Grön Ungdom Norr

Annonser

3 svar to “Rätten att överklaga betyg borde vara självklar”

 1. Micke 25 januari 2011 den 2:03 #

  Hur anser du att man bör lösa problematiken kring att det idag är rektor som ska vara överklagansinstans?

  • jakob 25 januari 2011 den 2:18 #

   Idag kan man ju inte överklaga alls. Eller vad menar du?

 2. Micke 25 januari 2011 den 2:39 #

  Förlåt, jag formulerade mig lite vagt.. Enligt den utredning som är gjord i ärendet så är det ju rektorn som man ska överklaga till.

  Detta leder till en orimlig situation där rektorn ofta kommer hamna i en situation där hen antingen är lojal mot sin anställda eller ger rätt betyg.

  I min mening vore det betydligt rimligare att ha en annan instans att överklaga till vilket är ett viktigt problem med denna utredning eftersom den inte har tagit tag i denna fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s