Vargjaktens galenskap

22 Jan

Att skjuta av 20 % av en hotad vargstam är galet. Att dessutom göra det utan urskiljning där jägarna medvetet skjutit de genetiskt viktigaste individerna är galnare. Att sedan motivera detta med att man ska minska inaveln är fullkomligt verklighetsfrämmande. Men att man sedan följer upp det med att fullständigt skita i forskarna och EU tyder på att man helt tappat förståndet.

Ändå lyckas ingen göra vargjaktens bissarhet så tydlig som Svenskbladet.

Den satiriska webbtidningen skriver i sin artikel att;

Efter årets vargjakt har den svenska jägarkåren beslutat sig för att även hjälpa andra länder att bedriva en seriös viltvård.

Det var miljöminister Andreas Carlgren (c) som inför vargjakten 2010 slog fast att vargstammen blir hjälpt av jakt då enbart de genetiskt svaga djuren är de som blir skjutna, en princip som de svenska jägarna nu tagit fasta på när de riktar blicken utomlands.

Flera grupper av jägare har redan rest utomlands och fler resor är planerade, en av de många luttrade jägare som ska bege sig iväg utomlands har pratat med Svenskbladet;
– Det handlar om betydelsen av att kunna hjälpa andra länder att bevara utrotninghotade djurstammar genom att skjuta av en 40-50% av dem, förklarar jägaren Adolf Tyskström.

– Och såklart har man ju jävligt kul samtidigt, tillägger han och klappar förnöjt på ett gevär som han insisterat ha i knäet under hela intervjuen.

Och;

En grupp jägare har bokat biljetter till Kina för att där hjälpa till att motverka inavel inom pandastammen, sen har vi ett sällskap som ska jaga indokinesisk tiger i Vietnam, för att hjälpa dem.

Tyskströms kamrat Steiner Sven Stenström bekräftar resan;
– Vi ska rädda pandorna, vi ska skjuta av minst ett par hundra av dem så de inte blir så jävla inavlade när de parar sig efteråt.

– Det känns så fint att kunna ge någonting till de här länderna, Sverige är ju trots allt den nation i världen som ligger i framkant när det gäller bevarandet av utrotninghotade arter, förklarar Stenström.

Annonser

Ett svar to “Vargjaktens galenskap”

  1. Hans I. Jonsson 22 januari 2011 den 14:15 #

    Självmotsägelserna är legio i SvD-artikeln. Den totala avsaknaden på vetenskapligt stöd försöker de kompensera genom ett mantra om att minska inaveln. Tyvärr är den sociala statusen bland dessa vargskinns- och vildmarksjägarberättelsefetichister hög bland grupper i den urbana djungeln.

    Dessa vapensmekare skulle behöva en mångfacetterad hjälpinsats. Den första åtgärden, och kanske den svåraste, vore en grundkurs i logik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s