Varför vargjakt?

20 Jan

Jag har gånggånggång ifrågasatt vargjakten syfte och legalitet. Syftet är inkonsekvent och oklart. Man vill minska inaveln genom att få en mindre vargstam fast sen vill man ändå att vi ska ha en större vargstam.

Tidigare menade man att man sköt sjuka vargar men både i år och förra året var samtliga skjutna vargar fullt friska. Dessutom har jakten skett utan ett urval där man jagar specifika vargar och det har lett till att inte mindre än fyra genetiskt viktiga alfadjur skjutits varav två till och med var skyddsmärkta.

Uppgifter från jägare verkar nu peka på att man medvetet skjuter vuxna och för stammen viktiga individer för att hindra vargstammens föryngring.

Till och med borgerliga ledarskribenter börjar nu ifrågasätta jakten. Vilken rimlighet har en jakt när den är kontraproduktiv för alla syften som man uppger för jakten?

EU:s kommissionär i miljöfrågor drar nu Sverige inför rätta på grund av jakten och frågan är vad det kommer att innebära. När Sverige dömdes av EU-domstolen för att vi inte infört datalagringsarkivet så valde Alliansen att vika sig och nu ska man införa det. Frågan jag vill ställa är väl egentligen varför det är viktigare att få skjuta varg än att skydda den personliga integriteten.

För dömda lär vi bli även denna gång. Finland har redan blivit dömda för en liknande jakt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s