Peak Oil – En nödvändig diskussion

20 Jan

Det är sällan man hör svenska politiker tala om Peak Oil, punkten där vi når maximal oljeproduktion, och det är konstigt egentligen. För när den punkten är passerad kommer vi se kraftigt stigande oljepriser som dessutom kommer att stiga exponentiellt allt eftersom främst den asiatiska marknaden blir mer krävande.

Jag läste nyss på Supermiljöbloggen att det är internationella energiorganet IEA, som tidigare varit väldigt optimistisk och menat att oljepeaken är långt bort i tiden, nu ändrat sina prognoser. Man skriver i World Energy Outlook 2010 visar prognoserna att vi nådde oljepeaken redan år 2006 och IEA:s chefsekonom fastslår att det nu är slut på billig olja.

IEA är bara den senaste av många organisationer som kommit fram till detta scenario. Det amerikanska försvaret förutspådde i sin rapport Joint Operating Environment 2010 att vi skulle nå peaken nästa år, fysikprofessorn Kjell Aleklett från Uppsala menar att vi nådde den år 2008 och en tysk försvarsrapport menar att vi nådde den under 2010.

Jag vill återigen uppmana landets politiker att ta frågan på allvar. Och det gäller Miljöpartister lika väl som Moderater. Bloggaren Cornucopia rankade tidigare partiernas ställningstaganden i frågan och kom då fram till att MP stod sig bäst, men knappast bra.

Peak Oil frågan är komplicerad eftersom den är så svår att ta i. Oljan är en stor del inom stora delar av vårt samhälle och då gäller det inte bara att köpa nya miljöbilar. En lösning är att införa ett stöd för efterkonvertering av bensinbilar till t.ex. biogasbilar men det löser i sig inte problemet utan vi behöver en storskalig omställning av hela samhället. Vilka lösningar som i slutändan blir aktuella vet jag inte, men det krävs en politisk debatt för att finna dessa lösningar.

Annonser

7 svar to “Peak Oil – En nödvändig diskussion”

 1. Cornucopia 20 januari 2011 den 20:37 #

  Bilar, bilar, bilar, bilar. Du verkar inte heller greppa frågan. Oljan är så mycket viktigare för samhället än privatbilismen. Allting vi tar oss för idag är beroende av olja någonstans på vägen. Inklusive att skriva och läsa denna kommentar.

  • jakob 21 januari 2011 den 3:50 #

   Nej nej, jag greppar frågan väl nog. Däremot är den så pass stor, så pass svår att ta på att jag inte förmår att peka fingret på en lösning. Därför pekade jag på en dellösning snarare än en lösning på hela problemet.

   Inlägget avslutas med att jag påpekar min egen okunskap och uppmanar till en bred samhällsdebatt. Det tror jag behövs för att vi ska kunna hitta gångbara lösningar.

  • anonym 25 april 2011 den 20:13 #

   vad används oljan mer till än bilar? du skrev: ”allting vi tar oss för idag är beroende av olja någon stanns på vägen, inklusive att skriva och läsa denna komentar” 😀 XD

 2. Bengt Randers 25 januari 2011 den 11:35 #

  Du kan finna mer information på vår hemsida, som du kan länka till.
  Det är en fråga som Ni politiker har duckat för allt för länge. Den är mycket komplex och måste hanteras, bland annat med en Plan B om vi ska klara livsmedel och tak över huvudet, vilket måste vara prio ett för ett samhälle.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Peak Oil – En nödvändig diskussion « Jakob Lundgren -- Topsy.com - 20 januari 2011

  […] This post was mentioned on Twitter by Jakob Lundgren, Jakob Lundgren. Jakob Lundgren said: Peak Oil – En nödvändig diskussion: http://wp.me/pyt6E-pM […]

 2. System för utsläppsrätter på G i England « Jakob Lundgren - 23 januari 2011

  […] The Lean Economy Connection själva vill lyfta fram är resursfördelning. I en tid där oljan blir allt svårare att få tag på kommer oljepriserna ändå inte att stiga helt okontrollerat eftersom systemet satt ett tak på hur […]

 3. Hög tid att diskutera vårt oljeberoende « Jakob Lundgren - 06 september 2012

  […] Men jag har ändå kommit ut och fått skriva om vårt oljeberoende i Dagens ETC. Jag har flera gånger tidigare lyft frågan här på bloggen och nu lyfter jag den även medialt. Arikeln finns att läsa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s