Väder är inte klimat och klimat är inte väder

12 Jan

Expressens krönikör Ulf Nilson kom igår ut som klimatförnekare och idag startade Newsmill ett seminarium om klimatförändringarna och naturkatastrofer i Pakistan och Australien. Jag tyckte då, tillsammans med min kollega Sven Elander från Supermiljöbloggen, att det var hög tid att poängtera att man inte ska missta väder för klimatförändringar, eller tvärtom.

Vi skrev därför en artikel till Newsmills seminarium på ämnet och den går nu att läsa och kommentera här.

Annonser

2 svar to “Väder är inte klimat och klimat är inte väder”

 1. Magnus Andersson 12 januari 2011 den 22:46 #

  Jacob Lundgren: ”…det var hög tid att poängtera att man inte ska missta väder för klimatförändringar, eller tvärtom.”

  Vänta nu. Du skrev den 13 augusti:

  ”2010 verkar bli det varmaste året som någonsin uppmätts”

  https://jakoblundgren.wordpress.com/2010/08/13/varmerekord-svalt-och-politiker-som-inte-vill-kanna-sig-vid-fragan/

  Är ett års temperatur klimat helt plötsligt?

  Sen säger 3 institut att 2010 det är det typ 2:e till 4:e varmaste, men för satellitmätningarna sedan endast 1979. Påståendet plockar ”rätt” data, James Hansens GISS-data som visar minst en tiondels grad C varmare jord.

  Vidare sjönk temperaturen enligt satellitmätningar dramatiskt i december vilket är ett temperaturfall (**) som kommer att ge en inledning på 2011 — om du nu vill tala om enskilda år — som är under genomsnittlig temperatur och omöjliggör att 2011 blir varmaste år. Men då solaktivitet har stor påverkan på jordens temperatur (studier som påstått sig falsifiera är rejält debunkade (**))

  I samma inlägg skrev du:

  ”Vi ser dessutom nu ovanligt många naturkatastrofer runt om i världen…”

  Detta är verkligen också väder, absolut inget annat! Om man ser på antal extrema väderändelser så har de inte ökat och världens främsta expert på orkaner, Chris Landsea, menar att om något ändras så är det snarast att det blir mindre extremt väder (**). Det var det även under holocena optimum (för 4000-9000 år sedan) då det var 1-2 grader C varmare globalt än idag.

  Du håller exakt som media på med att snacka väder och påstår att det visar global uppvärmn… nej, förlåt, nu säger ni ju klimatförändring (som om inte sådan alltid sker, men mellan år inte klimat, och är naturlig del av jorden).

  Vidare har den global uppvärmnings-kören (*) i stort sett unisont (inkl otaliga böcker av meteorologer mm) påstått att temperatur och annat gradvis ska öka där det 5-10 år fram i tiden alltid är signifikant varmare. Just nu finns faktiskt ingen signifikant uppvärmning sen 90-talet; rent av sen mitten av 90-talet.

  Klimatet kommer definitivt inte att reagera på förhöjd halt av spårgasen CO2 som klimatkören tror. Ändring av låga moln som sker via naturliga processer ändrar effekt med vilken jordytan värms oerhört mycket mer än vad marginellt högre absorption (”mellanlagring”) av värme i atmosfären via CO2 kan göra.

  //mvh, Magnus

  —-
  (*) Uppvärmnings-kören om katastrof stöds INTE av nästan alla forskare, utan enligt flera gedigna undersökningar anser en betydande andel klimatforskare att det inte är någon större fara, och undersökningen som sa 97m procent är lätt att visa att det är ett riktigt bluffresultat då undersökningens metod är helt undermålig.

  (**) Jag visar gärna dessa saker (och anna om du ber mig) mera i detalj, men ändå så att det kan förstås av de med viss begåvning på säg gymnasienivå.

  • jakob 12 januari 2011 den 22:55 #

   Roligt att du läser min blogg.

   Att 2010 skulle vara det varmaste året någonsin är inte på något sätt ett bevis för en global uppvärmning utan det var ett inlägg i debatten som var relaterat till att många talade om ”en extremkyla som motbevisar uppvärmningen” men så är inte fallet. Sen kan du knappast hålla mig ansvarig för något jag skrev i Augusti när siffrorna du hänvisar till kommit senare. NOAA har dock kommit fram till att 2010 tillsammans med 2005 är de varmaste uppmätta åren någonsin. Vad de andra instituten säger vet vi inte ännu, jag har i alla fall inte sett några publicerade siffror, men allt pekar på att 2010 är varmast, eller ett av de varmaste även hos dem.

   Även när det gäller naturkatastroferna menar jag inte att varje enskild katastrof är en effekt av klimatförändringarna. Däremot så går det att se tecken på att de blir allt vanligare och vissa forskare menar att det är en effekt av ett allt mer instabilt klimat. Detta samband är dock inte alls lika säkert som att människan är en pådrivande faktor för klimatförändringarna.

   Jorden värms fortfarande upp och bara för att 1998 råkade vara ovanligt varmt så innebär inte det att 2000-talet inte har varit, eller inte kommer att bli varmare. Stora mängder energi har dessutom lagrats i havet som fortsatt sin uppvärmning snabbare än ytan.

   Sen är det inte så att alla forskare ställer sig bakom klimatforskningens alla resultat men det finns en bred konsensus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s