Vargjakten fortsätter utan legitimitet

7 Jan

Redan från början kom kritiken. Naturskyddsföreningen, WWF och Svenska Rovdjursföreningen menade alla att vargjakten var olaglig och att den bröt mot EU:s art- och habitatdirektiv. EU-kommissionen ställde sig på deras sida och krävde svar från den svenska regeringen, svar som sedan kom utan att innehålla någon form av substans.

Alliansregeringen vill skjuta varg för att;

  • 1. Minska inaveln

Nu måste man ju däremot inte vara något geni för att inse att inaveln knappast kommer att minska om man skjuter 10% av en hotad vargstam om där alla skjutna djur var fullt friska. Om det vore så att man ville stärka stammens gener skulle man rimligtvis också bara begärt jakt på vissa individer i stammen.

  • 2. Öka toleransen

Toleransen för vargen lär knappast öka när man bussar 12 000 jägare efter den och stigmatiserar vargen i media. Och toleransen har förstås inte heller ökat, det enda som ökar är den illegala jakten på varg, någonting som snarare tyder på minskad tolerans.

Inte heller EU-kommissionen accepterar svaren och riktar därför skarp kritik mot regeringen som fortsätter jakten trots att EU inte hunnit slutföra sin utredning ännu. Miljökommissionären Janez Potocniks skriver i ett brev till den svenska regeringen att en vargstam på 200 individer är för liten, att man skjuter för många vargar, att han inte ser hur jakten ökar toleransen och att han inte ens tror att alternativ till vargjakten faktiskt utretts. Sverige får dessutom kritik i smyg för att jakten inte verkar vara förankrad i vetenskapliga fakta.

Frågan man måste ställa nu är förstås om Alliansen kommer att fortsätta den populistiska vargjakten eller om de kommer att skydda den hotade svenska vargstammen?

Media; DN, SvD, SR, GP, SMB

Annonser

2 svar to “Vargjakten fortsätter utan legitimitet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sveriges regering anmäls för brott mot miljölagstiftning | Svensson - 08 januari 2011

    […] Bloggat: Alliansfritt, Jakob Lundgren, Berkow, Borgarmedia: VF, SVD, HBL, ArbB, DT, GT, Läs även andra bloggares åsikter om Varg, […]

  2. Varför vargjakt? « Jakob Lundgren - 20 januari 2011

    […] har gång på gång på gång ifrågasatt vargjakten syfte och legalitet. Syftet är inkonsekvent och oklart. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s