Anders Borgs miljöfiasko

15 Dec

Jag trodde egentligen aldrig att det skulle hända på riktigt. Att Alliansregeringen faktiskt skulle få för sig att sälja de svenska utsläppsrätterna, men nu verkar det luta allt mer mot det.

I en intervju med Veckans Affärer talar Finansminister Anders Borg (M) om utsläppsrätternas finansiella värde och att han kan komma att sälja dem till länder som inte själva nått sina utsläppsmål.

En försäljning av de svenska utsläppsrätterna skulle vara en katastrof för miljöpolitiken. Utsläppsrätterna har vi fått inom ramarna för Kyotoavtalet eftersom vi minskat utsläppen med mer än vad vi åtagit oss att göra. En försäljning skulle helt enkelt innebära att någon annan får släppa ut de utsläpp vi kämpat så hårt för att få ner.

Sju miljarder skulle vi få för våra utsläppsrätter i dagsläget. Det är sju miljarder för de 14 % minskade utsläpp vi gjort jämfört med våra åtaganden under Kyotoavtalet (Vi fick öka med 4 % men har minskat med 10 %). Det är väldigt lite pengar för väldigt stora utsläppsminskningar. Låt oss sätta det i perspektiv.

Sveriges miljöbudget ligger idag på ungefär 5 miljarder och alla de pengarna går inte till klimatarbete utan det handlar även om investeringar i biologisk mångfald och så vidare. Men om vi räknar från år 1994 när Sverige fick sin första koldioxidskatt tills idag så har Sverige lagt väldigt mycket mer på klimatet än de sju miljarder Anders Borg vill casha in på allt vårt arbete. Att sälja utsläppsrätterna är helt enkelt en väldigt dålig deal.

Jag har dessutom tidigare skrivit om utsläppsrätterna på Newsmill och publicerade idag en nyhet om det hela på Supermiljöbloggen. Även Alliansfritt Sverige skriver om det hela.

Annonser

Ett svar to “Anders Borgs miljöfiasko”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Anders Borgs miljöfiasko « Jakob Lundgren -- Topsy.com - 15 december 2010

    […] This post was mentioned on Twitter by Jakob Lundgren, Jakob Lundgren. Jakob Lundgren said: Anders Borgs miljöfiasko: http://wp.me/pyt6E-pk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s