Alliansen kan stjälpa allt vårt gemensamma klimatarbete

1 Dec

Jag skriver idag på Newsmill om att Alliansen borde annulera de svenska utsläppsrätterna istället för att sälja dem. Artikeln går i sin helhet att läsa här och ni får gärna gå in och milla eller tycka till.

Om ni är lata som mig så kanske ni inte orkar så därför passar jag på att klistra in artikeln i sin helhet här nedanför.

Det svenska folket har de senaste tolv åren gjort sitt yttersta för att minska utsläppen av växthusgaser. Alla har vi gjort vår del och återvunnit, cyklat till jobbet och tagit tåget istället för flyget. Och tillsammans har vi faktiskt lyckats minska utsläppen mer än vad vi åtagit oss att göra under Kyoto-protokollet. Även om vi inte minskat utsläppen tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna och trots att det finns mycket kvar att göra så har vi i alla fall kommit en bit på vägen.

Enligt Kyoto-protokollet var vi tillåtna att öka våra utsläpp med 4 % men forskningen krävde mycket mer än så och tack vare att vi agerade tidigt har vi lyckats minska våra utsläpp med cirka 10 % istället för att öka dem. Det innebär att vi nu fått utsläppsrätter till vårt förfogande. Alliansregeringen har ännu inte utannonserat vad de tänker göra med dessa utsläppsrätter, men det enda rimliga vore att annulera dem. Alltså att göra dem obrukbara.

Systemet för handel med utsläppsrätter är utformat så att länder som minskar sina utsläpp med mer än de åtagit sig att göra under Kyoto-protokollet får utsläppsrätter som de sedan kan sälja till länder som inte nått sina utsläppsmål. Man säljer alltså rätten att släppa ut växthusgaser. Därför skulle en eventuell försäljning av våra utsläppsrätter innebära att allt vårt gemensamma arbete här i Sverige varit förgäves. Detta för att vi i slutändan inte bidragit till några globala utsläppsminskningar över huvudtaget då vi i praktiken genom en försäljning bara skulle möjliggöra för någon annan att släppa ut mer.

Det är viktigt att Sverige är ett tydligt föregångsland i miljöfrågan och att vi visar omvärlden att vi inte tänker sälja ut vårt hårda arbete för klimatet till en billig peng.

Alliansen bör nu under klimattoppmöte i Cancún deklarera att de tänker annulera de utsläppsrätter som vi tillsammans kämpat för att få. Om Alliansen inte gör det så hycklar de med sina klimatambitioner och då kan inte vi heller ses som en seriös aktör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s