Miljöpolitisk matematik enligt Alliansen

14 Sep

Det här med siffror är spännande. I en debatt mellan Wetterstrand och Olofsson kom det här med klimatmålen upp och jag tänkte angående det visa lite hur Alliansen räknar för att nå sina klimatmål.

Enligt Alliansen själva vill man minska utsläppen med 40 % till år 2020. Ett mål som ligger i linje med tidigare forskning men som bör höjas om man tar hänsyn till den forskning som finns idag.

Men målet som finns idag är minus 40 %. Men när Alliansen menar minus 40 % så menar man förstås inte minus 40 % för man räknar inte med den handlande sektorn och därmed räknas bara 70 % av de svenska utsläppen när Alliansen sätter sina klimatmål. Det innebär att målet blir – 28 %. Sverige ska dock inte stå för hela den här utsläppsminskningen utan Alliansen vill använda sig av så kallade CDM-projekt (som visat sig inte fungera) för upp till en tredjedel av Sveriges utsläppsminskningar.  Om man räknar med det i deras miljömål så vill Alliansen helt plötsligt bara minska de svenska utsläppen med 15 %.

Sverige har dock redan minskat utsläppen med 10-12 % och dessa utsläppsminskningar innebär att Sverige har fått en hel del utsläppsrätter eftersom vi inom Kyoto-avtalet fick öka våra utsläpp med 4%. Dessa utsläppsrätter kan vi nu antingen sälja eller annulera. Om vi väljer att sälja dem blir allt vårt klimatarbete förgäves (aka vi når inte miljömålen). Det Rödgröna samarbetet har uppgett att man kommer att annulera utsläppsrätterna men Alliansen har vägrat svara på vad de tänker göra med dem.

Om Alliansen nu väljer att sälja utsläppsrätterna innebär det att deras utsläppsmål hamnar på 3 – 5 % jämfört med 1990 års nivåer, ljusår ifrån deras uttalade ambition om att minska utsläppen med 40 %.

(Inlägget är kraftigt förenklat, i verkligheten är det mycket mer komplext än såhär. Men inlägget visar hur många luckor och kryphål Alliansen har i sitt resonemang.)

Annonser

2 svar to “Miljöpolitisk matematik enligt Alliansen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Valrörelsens lögner « Hållplats Hådén - 29 september 2010

    […] * Alliansens miljöpolitik är luftslott. […]

  2. Riksdagsdebatt om utsläppsrätter « Jakob Lundgren - 28 januari 2011

    […] har tidigare skrivit om utsläppsrätterna på Newsmill och om hur Alliansens miljöpolitiska matematik egentligen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s