Alliansen försöker täcka upp minkskandalen

12 Sep
Juristen och författaren Jesús Alcalá återger idag på SvD Brännpunkt vad som egentligen hände när jordbruksverket sade att alla minkar mådde bra.Det hela började när Djurrättsalliansen den nionde augusti avslöjade missförhållanden på de svenska minkfarmarna. Dagen efter, den tionde augusti, håller regeringskansliet videomöte med Jordbruksverkets ledning och tar fram en åtgärdsplan. Länsstyrelserna rings upp för att snabbkontrollera minkfarmarna och ett pressmeddelande planeras in för den trettonde augusti. Ingen vet dock hur många minkfarmar som finns och dagen efter finns fortfarande ingen komplett lista över alla farmar. När pressmeddelandet går ut har Jordbruksverket bara tagit emot sju av de totalt trettionio checklistorna med minkfarmar och verket har inte tagit emot en enda kontrollrapport från någon djurskyddsinspektör.

Men pressmeddelandet har ändå gått ut. 40% av landets minkfarmar har kontrollerats och inspektörerna beskriver djuren där som lugna, välmående och med låg skadefrekvens.

Sanningen såg tyvärr annorlunda ut. I mejl (11/8-10) från Västra Götalands länsstyrelse hörde man talas om halvuppätna minkar och att en hel del minkar visade ut stereotypiskt beteende. Två av de kontrollerade farmerna i Skåne hade struntat i att behandla sjuka minkar och flera minkfarmare avrättade minkarna på plågsamma sätt, bland annat genom slag mot huvudet.

Det som händer efter att pressmeddelandena går ut rapporteras dock inte för huvudtaget. Det visar sig att fler än 28% av de kontrollerade farmarna saknar tillstånd för att bedriva minknäring och har därmed gjort sig skyldiga till brott. Men inget åtal väcks.

Över 41% av alla farmare hade inte fört journal över döda djur, ett brott mot djurskyddslagen, men inga åtgärder vidtas. Ett antal farmer saknar frys för förvaring av döda djur och gräver istället ned djuren. Det är ett brott mot miljöbalken men inga åtgärder vidtas.

Jesús Alcalá som gått igenom mejlväxlingar mellan regeringskansliet och Jordbruksverket säger att det är stötande hur regeringen använt sig av en statlig myndighet för att få en känslig fråga ur världen i valtider.

Även publicerat på Alliansfritt Sverige.

Annonser

2 svar to “Alliansen försöker täcka upp minkskandalen”

  1. Lena Meigård 18 juni 2011 den 21:56 #

    Kan vi kalla oss civiliserade och humana när vi stänger in levande, kännande varelser i en liten trång bur där de blir mentalt störda och när de har vistats i denna bur i sex månader dödas de för att tillfredsställa vissa människors behov av lyx och flärd. Du bör behandla din nästa så som Du vill bli behandlad själv. Tänk Dig att du var en mink. Skulle inte detta för Dig vara ett öde värre än döden?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Regeringen KU-anmäld över minkskandalen « Jakob Lundgren - 12 september 2010

    […] Miljöpartiet KU-anmäler nu Jordbruksministern Eskild Erlandsson (C) för ministerstyre med tanke på hans agerande i minkskandalen. Jag välkomnar anmälan och tycker det är bra att Erlandssons agerande nu förhoppningsvis […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s