Studenter borde rösta rödgrönt

6 Sep

Jag skriver i dagens Norran (6/9-10) om varför studenter borde rösta på oss Rödgröna;

Studenter borde rösta rödgrönt

Alliansen har glömt bort oss unga.

Det blir uppenbart när man läser deras valmanifest.

I Stockholm har man bara påbörjat byggnationen av 28 studentlägenheter under mandatperioden. Detta trots att det går 80 000 studenter på Stockholms 12 000 studentlägenheter. Om byggnationen fortsätter i samma takt skulle det ta 10 000 år innan vi lyckats bygga bort bostadsbristen i Stockholm – förutsatt att det inte blir fler studenter. Trots detta presenterar Alliansen inga förslag på hur man ska öka bostadsbyggandet utan vill i stället att studenterna ska bli inneboende hos någon annan.

Vi rödgröna tycker det är viktigt att studenter ska få en chans att skaffa sig en egen bostad. Därför vill vi skapa ett statligt investeringsstöd som ska gå till nya hyresrätter. Målet är att det ska byggas 40 000 bostäder årligen och att majoriteten av dem ska vara hyresrätter.

Det rödgröna samarbetet vill också höja kvaliteten på studierna och göra det lättare att studera. Genom att höja studiebidraget med 400 kronor och studielånet med 200 kronor kommer fler att ha råd att studera och Sveriges studenter kommer inte att gå ut lika skuldsatta som i dag. Detta ställs mot Alliansens förslag om att höja lånet, och endast lånet med 500 kronor.

Dessutom satsar det rödgröna samarbetet miljoner på att göra våra svenska högskolor och universitet bättre. Genom att satsa 600 miljoner kronor på fler lärarledda timmar och 40 miljoner kronor på mer praktik i skolan skapar vi en skarpare utbildning som kan leda unga ut i arbetslivet. Vi vill dessutom satsa 300 miljoner kronor på studie- och yrkesvägledningen i gymnasie- och högskolan. Det gör att fler unga kommer att kunna göra ett val de är nöjda med när de bestämmer sig för vad de vill arbeta med.

Som student beklagar jag att Alliansen inte tar mina behov på allvar. Det gör mitt val enkelt. Det står mellan en Allians som står handfallna och utan förslag och ett rödgrönt samarbete som har flera skarpa förslag för hur man vill göra det lättare för fler att studera.

Jakob Lundgren

språkrör, Grön Ungdom Norr

Annonser

Ett svar to “Studenter borde rösta rödgrönt”

  1. Steffen 06 september 2010 den 21:24 #

    Vad säger ni om att införa tre högskoleterminer, Jakob?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s