Miljön behöver en rödgrön regering

2 Sep

Jag skriver i dagens Norran (2/9-10) att miljön behöver ett regeringsskifte

Miljön behöver en rödgrön regering

Regeringen har tagit allvarliga steg bakåt i den miljöpolitik som det tagit decennier att bygga upp. Det är både unikt och beklagligt.

Så skriver Naturskyddsföreningen i sin oberoende granskning av alla partiers miljöpolitik inför valet.

Alliansregeringen får underkänt av Naturskyddsföreningen i elva av tjugo undersökta frågor. I fem frågor har man varit passiva och i endast fyra får Alliansen godkänt. Man konstaterar också att Moderaterna kört över de mindre partierna i ett antal frågor och drivit på en ohållbar miljöpolitik.

Men det innebär inte att det bara är Moderaterna som är problemet. Centerpartiet har varit pådrivande när man tog bort skatten på handelsgödsel, någonting som kommer att öka övergödningen i Östersjön och som dessutom för med sig folkhälsoproblem. Centerpartiets ordförande Maud Olofsson var dessutom personligen pådrivande när Sydafrika beviljades ett lån från Världsbanken för att bygga världens fjärde största kolkraftverk. Någonting som till och med miljöboven USA var motståndare till på grund av kolkraftverkets stora klimatpåverkan.

De rödgröna partiernas miljöpolitik ser tack och lov bättre ut. Miljöpartiet får högst betyg i Naturskyddsföreningens undersökning och tillsammans med Vänsterpartiet har man också drivit Socialdemokraterna i en miljövänligare riktning.

Tack vare det kan det rödgröna samarbetet nu presentera en rad konkreta, kraftfulla förslag för en stärkt svensk miljöpolitik.

– Klimatbonus till alla som renoverar sin lägenhet på ett sätt som minskar energiförbrukningen.

– 600 miljoner kronor extra till kommuner, företag och andra som vill investera i en grön omställning.

– De som producerar sin egen el ska få möjlighet att sälja den till elnätet när den inte behövs hemma.

– En satsning på 30 miljoner kronor om året på det miljövänliga drivmedlet biogas.

– 100 miljoner kronor under 2011–2012 som ska gå till att bygga ut miljövänliga alternativ på landsbygden.

Vi i det rödgröna samarbetet har en konkret och hållbar miljöpolitik som kommer att kunna ställa om det svenska samhället. Därför ser jag som miljöpartist fram emot valet och möjligheten att sätta en partikamrat som miljöminister när nästa regering tillträder.

Jakob Lundgren

språkrör, Grön Ungdom Norr

Annonser

2 svar to “Miljön behöver en rödgrön regering”

 1. Ulrika Ingemarsdotter 07 september 2010 den 13:30 #

  Hej,

  jag bad en av våra sakkunniga att ta fram ett svar på din debattartikel och här kommer det

  /Ulrika Ingemarsdotter (kommunikationsenheten Centerpartiet)

  Svaret:

  ”Regeringen har under mandatperioden lämnat en omfattande proposition om förnybar energi. Det är en av de största satsningarna på området någonsin. Centerpartiet har med kraft drivit på i frågan. Andelen förnybar energi år 2020 ska vara minst 50 procent av den totala användningen. Andelen förnybar energi i transportsektorn ska år 2020 vara minst 10 procent.

  Man kan inte låta bli att fundera på vad lite Socialdemokraterna har åstadkommit under alla sina år vid makten, när det gäller att satsa, på bred front, på att utveckla den förnybara energin. Det har gått trettio år sedan folkomröstningen om kärnkraft. Under dessa trettio har Socialdemokraterna regerat och regerat, men inte har man på något sätt fört oss alla in i ett miljövänligare samhälle. Tvärtom. Bra då att den nuvarande regeringen tar frågan på största allvar. Och här är det Centerpartiet och miljöminister Andreas Carlgren som är i frontlinjen.

  Man kommer att satsa hårt och medvetet på förnybara energislag framöver. Och på att inga statliga pengar ska ges till ny kärnkraft. Reaktorägare ska också ta det fulla ansvaret för säkerhet och försäkring vid kärnkraftverken. Det är ett bra förslag, för hittills har de sluppit för lindrigt undan. Utan statliga medel får kärnkraften bära sina egna kostnader på marknadens villkor. Det kommer att bli mycket kostsamt att bygga ny kärnkraft och det leder till att det blir mer attraktivt att vilja investera i förnybar energi.

  Vindkraften kommer att vara viktig framöver. Det är det energislag som förväntas öka mest under kommande år. Från 2 TWh till 12,5 TWh år 2020, enligt Energimyndighetens prognos. Regeringen har ju tidigare i år presenterat en viktig planeringsram för utbyggnaden av vindkraften. Även biomassa, biodiesel och förnybar el blir allt viktigare. Användningen av biogas väntas komma att fördubblas fram till 2020. På solenergiområdet vill regeringen också att ordentliga satsningar ska ske. Solen är ju vår renaste energikälla. Statliga stöd för att installera solceller kan därför bli ett viktigt redskap. En viktig notering är att målet för skydd av värdefull skogsmark kommer att uppnås i år.

  Det händer hela tiden mycket spännande inom teknikutvecklingen på det förnybara energiområdet. Nya smarta lösningar som kan ge en ordentlig skjuts framåt in i det hållbara samhället.

  Sverige kommer att ta fram en handlingsplan för hur man tänker uppfylla målen om förnybar energi, den ska lämnas till EU-kommissionen senare i år. En sådan här plan kan vara bra att ha som avstämningsdokument. Det blir lite helt enkelt lite tydligare att se hur och när målen ska genomföras.

  Regeringen har också lyckats få fram lagförslag som innebär att nätbolagen måste kunna ange en tidplan för hur snabbt anslutning av förnybar elproduktion, till exempel en vindkraftpark, kan göras.

  Miljön kan inte vänta. Bra att det händer så mycket på området just nu!”

 2. Suzan 29 september 2010 den 21:01 #

  hållkäften

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s