MP ensamma om gröna förslag

29 Aug

Jag svarar i dagens ST (29/8-10) Centerpartisterna som tidigare hade svarat på min debattartikel. (Dock helt utan att bemöta artikeln)

MP ensamma om gröna förslag

(Replik på Hans Forsberg och Kjell Bergkvists inlägg 14/8)

Centerpartiet verkar ha problem med sin självbild. Mina insändare om alliansens miljöpolitik har resulterat i en drös med svar men inga av svaren vågar bemöta det faktum att den svenska miljöpolitiken har gått från att vara en av världens bästa till att vara sämre än Kinas. Sverige har på ett år fallit från plats 10 till plats 18 när Climate Action Network rankar aktuell miljöpolitik.

Visst har det skett vissa förbättringar. Miljöbilsförsäljningen har ökat mångfalt. Men att öka försäljningen av någonting som knappt förekom innan mandatperioden är knappast svårt och föreningen Gröna Bilister pekar ut regeringen som en av de faktorer som hindrar den gröna bilismen mest. Genom att tillåta alltför höga utsläppsnivåer från miljöbilar har alliansen fått försäljningen att se väldigt bra ut. Miljöbilsdefinitionen bör skärpas så att den driver på den gröna utvecklingen istället för att vara ett hinder för den.

Miljöpartiet driver en miljöpolitik som ger lite piska och lite morot för att vi ska ställa om samhället. Det som är omiljövänligt ska bestraffas och det miljövänliga uppmuntras och belönas. Därför föreslår vi en miljöbilspremie enligt den franska modellen som innebär att utsläppstunga bilar så som stadsjeepar straffas med ett högre pris medan miljövänliga alternativ belönas med ett mycket lägre pris. Att införa ett sådant system kommer att medföra många vinster. Dels blir miljöförtjänsten större då man kombinerar moroten med en piska men staten tjänar också på det då pengar blir över till andra åtgärder.

Det gör att vi i det rödgröna samarbetet kan satsa 30 miljoner årligen på att göra det miljövänliga drivmedlet biogas mer tillgängligt i Sverige och satsa 100 miljoner under 2011-2012 till att bygga ut miljövänliga alternativ i glesbygden. För de bilägare som inte har råd med en ny miljöbil vill vi införa en konverteringspremie som gör det billigare att konvertera en bensinbil till exempelvis en biogasbil.

MP skiljer sig från C i och med att vi inte bara är en grön röst, vi är ett grönt parti med gröna förslag. Visst kan den gröna rösten prata stort med tomma ord men utan en verkligt grön politik kommer den aldrig rädda några jordklot, och verkligt grön politik, det har bara MP och det rödgröna samarbetet.

Jakob Lundgren

Språkrör Grön Ungdom Norr och trea på MP:s rikdsdagslista

Annonser

2 svar to “MP ensamma om gröna förslag”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Partipolitiskt tjafs kring miljöbilspremien « Jakob Lundgren - 05 september 2010

    […] av jakob 05 september 2010 Jag tänkte att det kunde vara bra att förtydliga mitt debattinlägg som idag får ett svar från Gröna […]

  2. Peak Oil – En nödvändig diskussion « Jakob Lundgren - 20 januari 2011

    […] av vårt samhälle och då gäller det inte bara att köpa nya miljöbilar. En lösning är att införa ett stöd för efterkonvertering av bensinbilar till t.ex. biogasbilar men det löser i sig inte problemet utan vi behöver en storskalig omställning av hela samhället. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s