En hint av en Rödgrön biståndspolitik

20 Aug

Biståndet är någonting som ligger mig nära hjärtat och någonting som jag gärna skulle arbeta med om jag kom in i riksdagen. Därför är det nu väldigt spännande när de Rödgröna senare under fredagen ska presentera sin biståndspolitik, men redan nu ger SVT ett litet smakprov av vad som komma skall.

Det går förstås inte att uttala sig än kring vare sig det blir en bra biståndspolitik eller inte men redan nu kan man nog ändå säga att det blir ett enormt lyft från Alliansens biståndspolitik. Under biståndsminister Gunilla Carlssons (M) ledning har biståndet gått till lite allt möjligt som inte alls hjälper de biståndet är ämnat att hjälpa. Carlsson har till och med lekt med tanken att biståndet skulle kunna finansiera krig i Afrika.

Så även om det svenska biståndet på pappret är  högst i världen så stämmer det inte riktigt i verkligheten. 31.4 miljarder är biståndsbudgeten på pappret men i praktiken blir den mycket mindre då man tar till exempel pengar till klimatinsatser från budgeten. Pengar har även visat sig gå till att förvalta ambassader i länder där man inte ens bedriver biståndsarbete.

Allt det är bra att ha i bakhuvudet när man beaktar det lilla som läckt ut kring det Rödgröna samarbetets överenskommelse, för det mesta handlar just om lösningar till den här problematiken.

Bland annat vill de Rödgröna stoppa utbetalningarna till ambassader om man inte kan bevisa att pengarna går till faktiskt biståndsarbete. Det skulle innebära att miljoner kronor årligen går till faktiskt biståndsarbete.

Dessutom föreslås det att 250 miljoner kronor, utöver biståndsbudgeten, ska gå till klimatåtgärder. Och just det är väldigt viktigt. Idag tas klimatåtgärdspengarna ur biståndsbudgeten och det gör det långt svårare att nå ett internationellt klimatavtal. En av de viktigaste frågorna för den tunga förhandlingsgruppen G77+Kina är nämligen omställningsbidragen, och de är inte så dumma att de inte inser när dessa pengar tas från det befintliga biståndsarbetet.

Så även om det hittills inte finns mycket att gå på angående den Rödgröna biståndspolitiken så håller jag tummarna och är nöjd med det lilla jag sett.

Annonser

Ett svar to “En hint av en Rödgrön biståndspolitik”

Trackbacks/Pingbacks

  1. SD vill skära ner biståndet med en tredjedel « Jakob Lundgren - 27 oktober 2010

    […] I budgeten vill de minska biståndet med 9.5 miljarder kronor, och det motsvarar en sänkning med närmare en tredjedel (dagens bistånd är på ca 34 miljarder kronor och även det biståndet går till lite vad som helst). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s