Värmerekord, svält och politiker som inte vill känna sig vid frågan

13 Aug

2010 verkar bli det varmaste året som någonsin uppmätts och det gångna decenniet har varit det varmaste decenniet någonsin uppmätt. Vi ser dessutom nu ovanligt många naturkatastrofer runt om i världen, och även om det inte går att peka på en naturkatastrof och säga att den hade inte ägt rum om det inte vore för den globala uppvärmningen så är forskarna överens om att den här typen av katastrofer kommer att bli vanligare i framtiden.

Den här typen av katastrofer har dessutom andra effekter. Vetepriset har till exempel ökat med 70% sedan i juni och kornpriset har fördubblats sedan juli. Rysslands premiärminister har till och med på grund av bränderna infört ett exportförbud på vete. Det hela riskerar att leda till upplopp och kravaller i länder som redan idag har det svårt.

En helt färsk studie visar nu dessutom att riset de 25 senaste åren fått en allt sämre tillväxt på grund av den globala uppvärmningen. Minskningen har legat på mellan 10-20%. Forskarna som ligger bakom rapporten varnar nu för att den globala uppvärmningen på grund av just detta kommer att leda till ökad fattigdom och svält. Idag äter tre miljarder människor ris dagligen och majoriteten av de som redan idag lider av svält och fattigdom förlitar sig på ris som deras huvudsakliga måltid.

Med tanke på detta är det inte särskilt förvånande att Nicholas Stern, före detta chefsekonom för världsbanken, säger att det nu krävs en andra industriell revolution. En grön omställning så att säga. Stern föreslår därför en skatt på internationella valutatransaktioner, en internationell flygskatt och en internationell koldioxidskatt för att kunna finansiera det stora omställningsbistånd som behövs i utvecklingsländerna.

Inga av förslagen är egentligen nya men de svenska partierna skulle behöva anamma dem. Samtliga Rödgröna partier är för en internationell koldioxidskatt men endast Folkpartiet är för det bland Allianspartierna. De Rödgröna partierna är dessutom alla för en internationell skatt på valutatransaktioner (ibland även kallad Tobinskatt), någonting inget av Allianspartierna är för.

En skatt på flyget skulle Socialdemokraterna med stöd av MP genomföra under slutet av den förra mandatperioden men beslutet revs upp så fort den nya Alliansregeringen tillträdde. Alliansen har dessutom tecknat det så kallade Open Skies-avtalet som förbjuder beskattning av den transatlantiska flygtrafiken. Stödet för en flygskatt är dock rätt stort. 2005 stödde över 65 länder Frankrikes förslag om en skatt på flygbiljetter för att samla in pengar till fattigdomsbekämpning och 62% av svenskarna är positiva till en skatt på flyget.

I dagens DN skriver ledaren Johannes Åman att klimatfrågan försvunnit från debatten och jag kan inte mer än hålla med. Frågan debatteras inte på samma sätt som innan COP 15 i Köpenhamn. Klimatfrågan borde dock vara mer aktuell än någonsin med stigande vetepriser, naturkatastrofer och en internationell rekordvärme.

Annonser

Ett svar to “Värmerekord, svält och politiker som inte vill känna sig vid frågan”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Inte bäst i klassen « Jakob Lundgren - 06 september 2010

    […] verkar inte miljöfrågan bli aktuell det här valet, även om den borde vara aktuell med värmerekord i världen med svält som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s