Sverige tog inte miljön på allvar

11 Aug

Mitt debattinlägg i ST fick en replik från Centerpartiets Kjell Bergkvist och har nu gett honom svar på tal i dagens ST (11/8-10).

Sverige tog inte miljön på allvar

(Replik på Kjell Bergkvists (C) inlägg 4/8)

Jag beskrev i en debattartikel hur Sverige under det senaste året fallit från plats tio till plats 18 när Climate Action Network rankar aktuell miljöpolitik, hur alliansens miljöminister och statligt ägda Vattenfall under mandatperioden fick ta emot pris för att de framställde sig själva som miljövänliga utan att sedan arbeta för det och hur alliansen konsekvent valt att ignorera den senaste forskningen.

När Kjell Bergkvist från Centerpartiet svarar på mitt debattinlägg väljer han att bortse från allt detta. Istället skriver han om hur Sverige som ordförandeland i EU hade en nyckelroll i EU:s miljöarbete under förra hösten. Och det är sant, Sverige hade en nyckelroll, en roll som vi gravt missbrukade. När Sverige hade världens ögon fästa vid sig och hade möjlighet att påverka klimatförändringarna i en positiv riktning valde regeringen att göra det motsatta.

Alliansen valde att driva ett 20-procentsmål när forskare och förhandlingsgruppen G77 och Kina krävde att man skulle anta mål som innebär utsläppsminskningar på minst 40 procent.

När det visar sig att EU-pengar går till att finansiera nybyggnation av kolkraftverk så väljer alliansens miljöarbetsgrupp att ställa sig bakom nybyggnation av kolkraftverk med CSS-teknik istället för att protestera.

Slutresultatet av den nyckelroll som Sverige hade, och som Centerpartiet verkar vara stolta över, var ett klimatavtal som enligt Stockholm Environmental Institute kan leda till en global utsläppsökning med 9 procent istället för den nödvändiga minskningen på minst 40 procent. Med de siffrorna i bakhuvudet ska man också komma ihåg att C inte är nöjda utan fortfarande driver på förändringar i regelverket för skogsavverkning. Något som kan öka de globala utsläppen med 400 miljoner ton årligen.

Det är hög tid att vi får en regering som tar klimatproblemen på allvar. För att minska utsläppen måste vi våga ställa krav i internationella sammanhang. Sverige bör vara pådrivande för att målen för utsläppsminskningar höjs till 40 procent, att EU inför en miniminivå för koldioxidskatter, att även flyget inkluderas i en sådan skatt och att man stoppar EU-stödet till nya kolkraftverk. Först när vi gör det kan Sverige anses vara ett föredöme i miljöpolitiken igen.

Jakob Lundgren

Språkrör Grön Ungdom Norr och Trea på Miljöpartiets riksdagslista

Tyvärr valde tidningen att redigera artikeln lite. Bland annat plockade de bort min lite giftigare rubrik Alliansens gröna röst borde skämmas.

Annonser

Ett svar to “Sverige tog inte miljön på allvar”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Miljön i fokus « Jakob Lundgren - 18 augusti 2010

    […] Att klimatet kommer upp på den politiska agendan igen är viktigt inte minst med tanke på hur Alliansen skött miljöpolitiken den senaste mandatperioden. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s