Skydda oss mot övervakningen

11 Aug

Jag skriver i dagens Norran (11/8-10) 0m behovet av en moderniserad internetlagstiftning;

Skydda oss mot övervakningen

Internet har sedan det introducerades helt revolutionerat det svenska kunskapssamhället. Det är en fantastisk arena för människor att mötas på, för diskussion och för erfarenhetsutbyten.

Tyvärr har inte lagstiftningen hunnit med utvecklingen, och Alliansen och EU har skapat lagar som övervakar och hotar rättsäkerheten. Det är hög tid att vi ändrar på det.

FRA-lagen bör rivas – den upp kränker vår integritet och övervakar allt som via kabel lämnar Sveriges gränser. Med dagens system för kommunikation innebär det att den avlyssnar allt ifrån e-mail, webbtrafik, och chattar till telefonsamtal och sms.

Övervakningen sker utan domstolsbeslut och med terrorism som förevändning. En undersökning av de amerikanska övervakningslagarna, som kostar över 75 miljarder dollar, visar att de är så gott som verkningslösa, och det finns ingen anledning att tro att den svenska budgetversionen kommer att vara bättre.

IPRED-lagen innebär att skiv- och filmbolag kan begära ut en persons identitet om de har misstanke om att den personen fildelat. Den misstanken går lätt att förfalska sig till, och det finns i dag flera hemsidor på nätet som erbjuder automatiserade tjänster för det.

Företagen kan sedan skicka kravbrev till den misstänkte där de begär pengar av personen för att de inte ska dra den inför rätta. Det innebär i praktiken att man skapat en laglig väg för att utpressa svenska medborgare. IPRED-lagen är rättsosäker och bör därför avskaffas.

Sverige bör dessutom instifta lagar om budbärarneutralitet och nätneutralitet. Den första innebär att det är den som begår brottet, och inte den som tillhandahåller tjänsten, som hålls ansvarig.

Med en sådan lag kan inte internetoperatörer hållas ansvariga för vad deras användare nyttjar deras tjänst till, ungefär som att posten inte hålls ansvarig för vad som skickas i breven. Den andra lagen skulle innebära att internetoperatörerna inte får rätten att filtrera bort innehåll från användaren, något som diskuterats i EU:s telekompaket.

Miljöpartiet har alltid varit en stark röst för att skydda den personliga integriteten på internet och kommer även efter valet fortsätta att vara det. Om integriteten är prioriterad för dig så hör din röst hemma hos MP i september.

Jakob Lundgren

språkrör Grön Ungdom Norr

Annonser

Ett svar to “Skydda oss mot övervakningen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fildelningslagarna effektlösa « Jakob Lundgren - 26 oktober 2010

    […] har skapat ett system med en massa kostsam övervakning till ingen nytta och som dessutom skapar ett rättsosäkert samhälle som dessutom är gravt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s