Stoppa bonushysterin

9 Aug

Det må vara plågsamt inaktuellt just nu, men jag insåg just att jag glömde ladda upp min motion till Miljöpartiets kongress här på bloggen. Motionen åsyftar de eskalerande bankbonusarna och efterfrågar beskattning av dessa. (Rensade bort de delar som fick avslag)


Sevärt om bonusar

Incitament för att minska bankbonusar

Under finanskrisen har allt större kritik riktats mot banker som delar ut alldeles för stora bonusar till de högt uppsatta. Dessa bonusar har bidragit till att förtroendet för bankerna har minskat i Sverige med 62%. Bonusarna motiverar inte heller till ett långsiktigt tänkande bland bankdirektörerna.

Det är oerhört svårt att konstruera ett rörligt ersättningssystem som inte leder till ett kortsiktigt agerande och tänkande. Detta är särskilt farligt eftersom vd ska arbeta med långsiktigt värdeskapande”  Günther Mårder, vd på Aktiespararna.

Den typen av kortsiktigt tänkande är någonting som bidragit till att den finanskris vi nu går igenom skapades. Istället bör sådana bonusar, om de betalas ut, betalas ut i aktier, då dessa kan motivera mer långsiktigt tänkande.

I England kommer nu förslag på att bankbonusar över 25.000 ska få en skatt på 50%. Detta förslag läggs för att minska utbetalningen av bonusar på de brittiska bankerna. Frankrikes president har uttalat sig positivt om det föreslagna systemet och liknande förslag bereds nu i USA. Ett liknande system bör införas i Sverige, där skatter på bankbonusarna skapar incitament att sänka bonusarna eller dela ut dem i form av aktier istället. Ett sådant system skulle bidra till ett mer långsiktigt tänkande och göra risken för framtida finanskriser lägre, och det finns ett stöd bland folket för detta. 61% av de som svarade på Aktiespararnas webbfråga mellan 3’e och 10’e november 2008 tyckte att bonussystemen regleras från politiskt håll.

Det argument som ofta framförts mot detta i de länder där förslaget kommit upp är att man då riskerar att bankerna flyr landet. För att förhindra att detta sker bör Miljöpartiet också verka för att man inför liknande system över hela EU.

Jag yrkar att

  • Man utreder och lägger fram ett förslag på hur man via skatter kan begränsa bankers bonusutdelningar

Jakob Lundgren


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s