Är Allianspartierna missnöjda med miljöpolitiken?

7 Aug

Två dagar efter att Folkpartiet vände 180-grader i flera miljöfrågor och därmed också tar ställning tvärt emot den miljöpolitik Alliansen drivit så gör Centerpartiet samma sak. Dagens Centerpartistiska förslag om att införa ett stöd på 500 miljoner/år till ekologiskt jordbruk må vara ett bra förslag. Men det är också ett förslag som går käpprätt emot den politik Alliansen drivit. Alliansen har nämligen sänkt stödet till ekologiskt jordbruk under mandatperioden och andra spjutspetsinsatser på ekologiskt jordbruk har man breddat så att de gäller allt jordbruk.

Centerpartiet vill nu också sälja delar av den smutsiga kolkraften Vattenfall har i Tyskland för att öppna upp för investeringar i förnybart i Sverige. Inte en helt galen tanke men även det går tvärt emot Alliansens agerande under mandatperioden. Totalt 10 miljarder ur försäljningen ska gå till förnyelsebar energi i Sverige men den summan motsvarar inte ens den satsning som Vattenfall gör på ett enda brunkolskraftverk i Tyskland. Under mandatperioden har satsningarna i kolkraft ökat med 72% och står nu för 100 miljarder av Vattenfalls investeringar. Satsningarna på vindkraft har å andra sidan halverats och står nu för cirka 20 miljarder kronor.

Trots allt detta har Alliansen, med centerpartister som både närings- och miljöministrar inte reagerat utan väljer att skicka ut ett ägardirektiv som inte påverkar Vattenfalls agerande alls.

Så även om jag tycker att det är bra att Centerpartiet och Folkpartiet nu höjer ambitionerna så tycker jag att det luktar väldigt mycket som tomt prat. Om det nu vore så att de faktiskt ville göra dessa satsningar så hade de mycket väl kunnat agera under mandatperioden och inte nu under valrörelsen. Ännu mer skeptisk blir jag då de under mandatperioden till och med gjort det motsatta till det de vill göra nu.

Även på Alliansfritt Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s