Att göra en höna av en fjäder

6 Aug

25 eller 26 miljöpartister i Botkyrka kommun hoppar av Miljöpartiet och skapar den helt nya listan Gröna För Alliansen. Det borde egentligen inte vara någon nyhet. Runt om i landet sitter Miljöpartiet i många olika konstellationer och i Västernorrland är MP t.ex. opposition tillsammans med Alliansen och sjukvårdspartiet och i Örnsköldsvik är vi oberoende och låter det vara helt öppet vilka vi väljer att samarbeta med tills efter valet.

Om man tittar ännu mer på frågan visar det sig att personen som tog initiativ till Gröna För Alliansen i Botkyrka blivit petad från listan för att personen uttryckt sig islamfientligt.

Det är alltså en situation där Miljöpartister i en kommun gör någonting som gjorts i många kommuner tidigare, och där de dessutom gjorde det efter att blivit petade från MP:s egen lista.

Trots detta lyckas förstås Alliansbloggare göra en enorm grej av det hela. Thomas Böhlmark (M) tolkar hejvilt och menar att miljöpartister nu menar att Alliansen har en bättre miljöpolitik än de Rödgröna, detsamma gör Edvin Ala (M), Frank Thorén (C) och Mikael Andersson (C).

De här bloggarna har alla någonting gemensamt. De ser alla Miljöpartiet som ett enfrågeparti. Inte i någon av artiklarna om avhoppen talar man om miljöpolitik utan man pratar om grön politik. Och den handlar om så mycket mer än bara miljön. Den handlar om solidaritet, utveckling, jämställdhet och så vidare. När man dessutom tar hänsyn till att det är en lokal uppgörelse så kan det lika gärna handla om frågor så som vars en park ska placeras eller om man ska rusta upp centrum eller inte. Att helt sonika dra slutsatsen att det handlar om miljöpolitik är lite väl magstarkt tycker jag.

Sen kan man också ställa frågan om det inte är värre att en hel lokalavdelning av Centerpartister valt att inte stödja Alliansen och uttryckligen säger att ”Det finns inga positiva delar att ta till sig. Centern har ingen landsbygdspolitik i dag”. Men det blev förstås inga sensationella rubriker av det avhoppet.

Jag tycker att vi kan låta avhoppet i Botkyrka vara vad det är. Ett antal miljöpartister som beroende eller oberoende av ett den framträdande medlemmen i gruppen blev petad från kommunslistan valde att försöka samarbeta med Alliansen istället för S och V. Det är långt ifrån unikt i landet och verkligen ingen sensation.

Andra alliansbloggar som verkligen utstrålar unken sensationalism (Förutom Arkelsten och Soilander); Sofia Arkelsten (M), Peter Soilander (KD) , Per Ankarsjö (C), Magnus Andersson (C), Annie Johansson (C), Johan Hedin (C), Kerstin Lundgren (C)

Annonser

Ett svar to “Att göra en höna av en fjäder”

  1. David SF 09 augusti 2010 den 19:36 #

    Klargörande, upplysande. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s