Seriös diskussion kring tjänstemomsen behövs

5 Aug

Miljöpartiet, Centerpartiet och en arbetsgrupp från Alliansen har alla föreslagit sänkt tjänstemoms och nu har frågan till och med blivit Miljöpartiets viktigaste fråga i förhandlingarna med S och V. Och jag förstår väl varför förslaget är så populärt bland mitten och högerpartierna. Alla vill verka vara företagsvänliga och särskilt MP och C försöker profilera sig mot småföretagen.

Men är sänkt tjänstemoms ett effektivt sätt att skapa arbeten på?

Sveriges Hotell- och restaurangföretagare räknar med att den sänkta momsen skulle skapa ca 15 000 arbetstillfällen, och detta av en reform som beräknas kosta ca 9.5 miljarder kronor. Det innebär att varje skapat jobb skulle kosta en bit över 600 000 kronor. Reformen är ett bra mycket effektivare sätt att skapa arbeten än den sänka arbetsgivaravgiften för unga (varje skapat jobb kostade ca 950 000 kronor)  men det är ju ingen superreform om man vill skapa arbetstillfällen.

Allt är däremot inte negativt. Siffror från HUI visar att reformen skulle kunna skapa upp till 34 000 jobb istället för de 15 000 som Hotell- och restaurang anser vara rimligt, och många av jobben skulle dessutom tillfalla de som idag står långt ifrån arbetsmarknaden. Dessutom tycker jag det är rimligt att anta att tjänster är miljövänligare än produkter och därför kanske reformen även kan föra med sig någonting positivt för miljön.

Jag är ingen motståndare till sänkt tjänstemoms, utan jag kan tvärtom se enorm potential i det långa loppet när vi måste ställa om vårt samhälle från ett produktkonsumerande till en högre grad av tjänstekonsumtion. Däremot är jag less på hur onyanserad debatten kring den sänkta momsen är och skulle efterfråga att man granskade förslaget mer, och framför allt ur fler vinklar.

Media; GP, AB, Realtid, Dagen, SVT

Bloggar; Elias Ytterbrink (MP)

Annonser

3 svar to “Seriös diskussion kring tjänstemomsen behövs”

 1. nora 07 augusti 2010 den 1:40 #

  Och se framförallt på alternativen. Det är ju så mycket bättre att ta bort skatten på arbete (=minimal klimatpåverkan) genom minskade arb.avgifter istället för momsen (klimatpåverkan). Om man nu verkligen bryr sig om klimatet vill säga…

  • jakob 07 augusti 2010 den 1:53 #

   Nja, det är ju att förenkla det något fantastiskt. Låt oss anta att man vill minimera klimatpåverkan och skapa en maximal mängd arbeten. Då är sänkt moms en bättre åtgärd för att skapa jobb så den sänkta momsen vinner den striden. För att ditt andra resonemang skulle stämma så skulle det krävas att vi antingen spenderade pengar på tjänster eller behöll dem. Och så är det ju inte. Själva poängen är ju att man spenderar pengar på tjänster ISTÄLLET för produkter, och därför minskar ens klimatpåverkan.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Inga nya jobb « Jakob Lundgren - 11 oktober 2010

  […] det ju inte vara fullt så illa att det skapats noll nya jobb, men det finns all anledning att vara kritisk till den ”arbetslinje” som Alliansen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s