Rödgrön HBT-politik

3 Aug

Jag var visst lite för snabbt ute i mitt förra inlägg när jag sa att det antagligen inte skulle komma fler HBT-utspel från politiker. Det Rödgröna samarbetet släppte nämligen just två stycken uppgörelser kopplade till HBT-frågor. (Varför man gör det först nu har jag ingen aning om)

Den första handlar om att en Rödgrön regering kommer att ta ett internationellt ansvar för allas rätt till sin sexualitet.

Det innebär bla. att man kommer att man aktivt tänker stå upp för HBT-personers rättigheter i Europa, att man ska arbeta för en HBT-konvention i FN som förbjuder diskriminering p.g.a. sexuell läggning eller könsidentitet och att personer som förföljs på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet ska få uppehållstillstånd i Sverige. Det sista är extra viktigt då människor idag skickas ifrån Sverige till hemländer där de riskerar grymma straff på grund av vem de älskar eller vilken könsåskådning de har.

Den andra Rödgröna uppgörelsen rör transpersoner och skulle innebära stora ändringar i den kritiserade tvångssteriliseringslagen.

De Rödgröna vill att;

 • Kravet på sterilisering tas bort
 • Förbudet mot att spara könsceller tas bort
 • Kravet på att personen är ogift tas bort
 • Kravet på att personen är svensk medborgare tas bort

Jag saknar fortfarande Rödgröna uppgörelser kring surrogatmödraskap och ensamståendes rätt till insemination och jag hade velat se att bistånd kan villkoras med att man förbättrar förhållandena för HBT-personer i utvecklingsländer men nu finns det i alla fall ett Rödgrönt besked i frågorna. När kommer Alliansen att komma med ett besked? Eller går inte det när man sitter i regeringen med moralkonservativa KD.

Annonser

5 svar to “Rödgrön HBT-politik”

 1. Bengt Held 03 augusti 2010 den 20:00 #

  Jakob

  Jag vill förtydliga för dig att den borgerliga regeringen var först i världen 2006 att ha med HBT i en regeringsförklaring. Och regeringen har varit befriande tydlig när man framfört krav på att respektera HBT-rättigheter i dialog med biståndsländer. Kd är inte emot allt inom HBT-politiken (det är en fördom) när det gäller HBT inom utrikes- och bistånd är alla partier i princip ense om vad man ska göra (förutom en HBT-konvention i FN där kd som ensamt riksdagsparti ännu tvekar).

  Det kd har problem med inom HBT-området är frågor som har koppling till familj och barn.

  Bengt

  • jakob 03 augusti 2010 den 20:06 #

   Ja, och vill återigen se en uppgörelse av Alliansen på vad som ska nästa mandaterperiod. Jag tycker att deras agerande i bla. fallet Uganda var bra då man hotade att dra in delar av biståndet om de började bestraffa homosexualitet med döden, och jag efterfrågar att även de Rödgröna är villiga att dra in bistånd om länder förföljer människor p.g.a. sexuell läggning eller könsidentitet. Men det fanns inte i uppgörelsen.

 2. Bengt Held 03 augusti 2010 den 20:02 #

  ”när det gäller HBT inom utrikes- och bistånd är alla partier i princip ense om vad man ska göra”

  Alla partier i riksdagen alltså. Sverigedemokraterna är negativa till att Sverige ska jobba för HBT-rättigheter i EU och internationellt.

  Bengt

 3. Bengt Held 03 augusti 2010 den 20:27 #

  Tyvärr säger inte Alliansens arbetsgrupp för utrikes- och försvarspolitik något om HBT-rättigheter. (gruppen presenterade sin rapport häromdagen) Jag är mycket kritisk emot det, extra tragiskt när en av ledamöterna varit Birgitta Ohlsson som annars är tydligt HBT-engagerad.

  Inte så att det här betyder att Alliansen skulle sluta driva HBT om man blir omvalda men det ger en viktig signal att ha med det i en sådan rapport. Där är den röd-gröna oppositionen tydligare.

  Jag har kollat igenom de två två dokumenten från röd-gröna. När det gäller könstillhörighetslagen är det tydligt att röd-gröna är tydligare än alliansen eftersom varken m eller kd officiellt sagt ja till några förändringar, fp och c är dock ense med s, v och mp när det gäller innehållet i rapporten. Även Reinfeldt har sagt han är för de kraven på förändringar.

  När det gäller den internationella rapporten från röd-gröna är det saker som den borgerliga regeringen redan driver förutom följande.

  ”Ta initiativ till en internationell konferens om att stärka HBT-personers rättigheter.

  Inom FN verka för en internationell konvention om avskaffande av all diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet”

  Även sossarna har senaste åren tvekat om en internationell konferens är bra, de har snackat om att det skulle kunna vara kontraproduktivt, därför är det glädjande att s nu tydligt säger ja till det (kanske för att de kompromissat ihop sig med v och mp).

  Men som sagt inom HBT i utrikespolitiken är riksdagspartierna ense om 90-95 %. Värre konflikter är det med saker som könstillhörighetslagen där främst kd är ett problemparti.

  Bengt

 4. Nolaelev 06 augusti 2010 den 13:20 #

  Det som borde vara riktigt enkelt det är att alla människor ska ha samma rättigheter som andra. Än om du är homo, bi eller hetro.

  Jag vet inte om jag tycker att ensamma kvinnor ska få insemination, då borde ensamstående homosexuella män få adoptera barn lika lätt som att kvinnor ska få inseminera sig.

  Sedan att man ska kunna tjäna pengar på att vara surrogatmamma, det tycker jag är lite bisarrt. Vi ska inte tjäna pengar på barn, det är inte mänskligt. Jag tycker att det står över ett mänskligt värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s