Politikerna måste stå upp för HBTQ-frågorna

28 Jul

Den moderata bloggaren Kent Persson bjuder den här veckan in till bloggdebatt om HBT-frågor och Pride och jag tänkte bidra med ett inlägg till den debatten. Jag skrev just på Alliansfritt Sverige om hur moralkonservativa Kristdemokraterna tillåts styra och ställa i Sveriges HBTQ-politik trots att deras politik hör hemma på 50-talet. Och det är där det största problemet med dagens HBT-politik. Det är inte att vår riksdag skulle vara emot de flesta HBT-reformerna utan det är att de moralkonservativa partierna vi har själva får styra politiken när de andra partierna inte vågar stå upp för sig själva.

 • 86.7 % av är riksdagen positiva till moderskapspresumtion, alltså att en kvinna som är gift med en kvinna som föder barn automatiskt antas vara ena modern, men ändå så har ingenting gjorts i frågan
 • 53.9% är positiva till surrogatmödraskap (och frågan fick i maj också bifall på Miljöpartiets kongress), men ändå har ingenting gjorts.
 • 87.4 % är positiva till moderniserad lag där man inte måste vara ogift, steriliserad, myndig och svensk medborgare för att få sin könstillhörighet fastställd

Trots den, i vissa fall till och med överväldigande majoriteten, i dessa frågor har ingenting hänt. I en fråga, den om ensamstående kvinnors rätt till insemination röstades till och med en motion ner trots att det fanns en riksdagsmajoritet för förslaget. Allt på grund av att Kristdemokraterna ges rätten att bestämma över dessa frågor i Alliansen.

Det är dock inte bara Kristdemokraterna som har en konservativ och lite unken syn på frågan, utan även bland moderaterna finns det en stor andel som är negativt ställda till förslagen (och även såklart i SD, men det visste nog alla redan). Bland de riksdagskandidater som fick lägst poäng i RFSL:s enkät var till exempel fem stycken moderater och en person Sverigedemokrat.

Moderaterna och Kristdemokraterna är dessutom de enda svenska riksdagspartierna som ännu inte tagit avstånd från heteronormen.

Så det jag efterfrågar är politiker som vågar stå upp för det dem tror på, för då kommer vi att få en mycket bättre HBT-politik. Och framför allt så kommer vi att slippa en politik som styrs av det parti som för tillfället råkar vara mest bakåtsträvande i riksdagen.

Sen vore det också roligt om Sveriges socialminister Göran Hägglund faktiskt tog sig tiden och besökte Pride. Men det verkar inte bli fallet.

Annonser

9 svar to “Politikerna måste stå upp för HBTQ-frågorna”

 1. Anders Larsson 28 juli 2010 den 15:52 #

  ”…de enda svenska riksdagspartierna som ännu inte tagit avstånd från heteronormen”

  Varför ska något parti behöva ta avstånd från det normativa som heterosexualitet faktiskt är? Den mest vanligt förekommande sexualiteten i det här landet är heterosexualitet vilket gör det till normen.

  Nej, för min del är jag trött på allt trams och flams så min röst hamnar på Svenskarnas parti (SvP) som vill ha lite ordning på Sverige igen.

  • Mattias 29 juli 2010 den 23:01 #

   Svenskarnas parti? Dvs ”det snälla partiet som inte alls är nazistiskt även om vi i retoriken låter så”?

 2. peerpede 28 juli 2010 den 17:01 #

  ”Politikerna måste stå upp för HBTQ-frågorna”
  Varför det?
  Så länge man inte bränner folk på bål och dessa människor kan leva ett vanligt liv, så varför denna hybris?
  Det pratas om rättigheter att lopereras hit och dit, inseminationer och annat, det går väl an.
  Vem pratar om min rättighet att bli opererat så jag kan se vettigt?
  Inte en kotte, det ger inga röster och jag är vit/hetero, något det ligger mig i fatet.
  Däremot ses jag gärna betala för båda Pride, könsbyte och Gud vet allt och annars bara hålla truten, dö den dagen jag skal ha min pension så de pengarna kan delas ut till de ni anser vara ”offer”.
  Jisses vad jag mår illa över er populister.

 3. jakob 28 juli 2010 den 19:28 #

  Heteronormen är någonting man bör stå upp emot för att den drabbar de som avviker den på ett så extremt sätt. De blir utfrysta av vänner och bekanta, uttittade,förlorar självförtroende och även mätbara saker så som lön.

  Transpersoner mår extremt dåligt, och tar i allt för många fall självmord om de inte får möjligheten att byta kön. Att leva i en kropp man inte känner sig hemma i är ingenting någon vill uppleva. På vilket sätt tycker du det är populistiskt att tycka att de inte ska behöva vara ogifta och sterila?

 4. kristiporr 30 juli 2010 den 2:00 #

  Ja, alla människors lika rättigheter och lika värde är tydligen ”flams och trams” och ”hybris”. Dessvärre inga ovanliga åsikter.

  Om man anser att sexualitet endast angår en själv (och tydligen ibland någon slags sagofigur som kallas vår Herre) vad är det i så fall för farligt med att HBTQ-rörelsen får uppmärksamhet? Vad utgör det för hot mot heterosexuella? Vad är det som är så farligt?

  Är det så att ni tror att man blir värvad till att bli bög? Att folk plötsligt bestämmer sig för att ha en sexuell läggning? Att antalet HBTQ-personer skulle öka om de blev betraktade som fullvärdiga människor?

  Flytta ut i verkligheten så kanske ni slipper rösta fullkomligt åt helvete i september.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pride <3 « Viktor Tullgren - 28 juli 2010

  […] han som aldrig varit på Pride förut och tycker att alla män i läder är lite läskiga, ”fast han den blonda killen är ju så söt undra om jag vågar prata med han”. Från han som var en hon, till hon som var en han till hen […]

 2. Sanningen om samhället – 2010-07-29 - 29 juli 2010

  […] Politikerna måste stå upp för HBT-frågorna […]

 3. Stora skillnader mellan KD och MP « Jakob Lundgren - 22 september 2010

  […] har en syn på familjen som hör hemma på 50-talet och har konsekvent stoppat HBT-reformer i riksdagen. När man ser till dessa frågor står Miljöpartiet ljusår från […]

 4. Samkönade par blir diskriminerade « Jakob Lundgren - 31 augusti 2012

  […] har jag skrivit en artikel om hur riksdagen fortfarande inte lyckas införa moderskapspresumtion trots att en överväldigande majoritet är för förslaget. Artikeln publicerades tidigare i veckan i City Skåne och den går att läsa i .pdf-format […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s