Sätt ett pris på miljöförstöringen

26 Jul

Jag snor lite inspiration från Göran Hådén som skriver om hur världen under den globala finanskrisen förlorade mer pengar på förstörda ekosystem än de gjorde av den faktiska finanskrisen. Det här är ju förstås inte på något sätt någonting nytt, utan miljöförstöring kostar årligen världen enorma summor pengar.

Summorna man talar om är 300 000 000 000 000 kronor (om man inte tar hänsyn till klimatförändringarna), en kostnad som främst utvecklingsländerna får stå för fastän de står för en väldigt liten del av utsläppen. Och om man bortser från rent monetära förluster så dör dessutom 300 000 människor årligen på grund av klimatförändringarna och 325 miljoner till är allvarligt påverkade.

Det är inte mer än rimligt att vi börjar ställa högre krav på att företag och privatpersoner själva för stå för kostnaden av deras miljöförstöring. Skadorna världens 3000 första företag åstadkommer motsvarar t.ex. en tredjedel av deras vinst. Storföretagen gör alltså vinst på att förstöra ekosystem. Idag tycker bara två av världens hundra största företag att det är en strategiskt viktig fråga att skydda ekosystem och endast sex av hundra har vidtagit någon åtgärd för att minska sin miljöförstöring. Därför är det kanske inte någon chock att storföretagen inte heller investerar särskilt mycket pengar i miljöteknik. Effekterna av det hela är dock ödesdigra.

I dagens takt kommer världens hundra största företag inte nå 2050 års miljömål förrän år 2089, och då är det alldeles för sent.

Det är dags att vi sätter ett högre pris på förstörandet av ekosystem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s