Ord måste bli till handling

26 Jul

Jag står med som undertecknare på en debattartikel som publicerats i dagens Sundsvalls Dagblad. Författaren till artikeln är Linn Olauson som representerar 5 i 12 rörelsen. Andra undertecknare är Hanna Wennberg från CUF, Alexander Fandén från Ung Vänster och Niklas Säwén från SSU. (Även i ÖA och ST)

Ord måste bli till handling

Fortsätt hålla fanan högt för ett demokratiskt val!

Valrörelsen är i full gång! Överallt, såväl i traditionella medier som på internet och kring fikaborden diskuteras, och debatteras det politik. Migrationsfrågorna har dock i årets valrörelse blivit obekväma för de flesta att diskutera.

Vi som företrädare för många ungdomar i Sverige och Västernorrland anser att frågor om männisskors lika värde och rätt är otroligt viktiga att lyfta i debatterna. De etablerade partierna har under lång tid valt att sopa dessa frågor under mattan, och varken velat agera, eller debattera frågorna i rädsla för att förlora väljare eller framstå som främlingsfientliga. Detta har lett till att främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna, ensamma fått äga frågan och därför också fått bestämma såväl dagordning som problembeskrivning på området. Därmed inte sagt att deras problembeskrivning eller ”lösning” är den enda, eller rätta, men utan öppen debatt kommer väljarna inte veta var alternativen står. Även om Sverige (ännu) inte har ett rent främlingsfientligt parti representerat i riksdagen, tycks de odemokratiska krafterna krypa allt längre in i ”finrummen”. Sverigedemokraterna finns idag representerade med 280 mandat i 144 av Sveriges 290 kommunfullmäktigen. Ord som massinvandring används idag flitigt i media, utan att det reflekteras över att ordet från början kommer från främlingsfientliga eller rent rasistiska partier och rörelser. Sverigedemokraterna tar idag väljare från såväl höger som vänster, fastän de etablerade partierna väljer att antingen tystna, eller ta till en hårdare ton i migrationsdebatten, i fåfänga försök att behålla väljare.

Trots denna negativa utveckling inom den svenska politiken visar en undersökning från Göteborgs Universitet som nyligen presenterades att svenskarnas attityder till invandrare ända sedan 90-talet blivit alltmer positiva. Varför syns inte detta också inom politiken?

Det är dags att inse att främlingsfientlighet inte kan motverkas med hårdnande debattklimat eller att passivt stå tillbaka. Och en anpassning av främlingsfientlig retorik eller politik gynnar enbart de främlingsfientliga partierna. Det enda sättet att motverka främlingsfientlighet, rädsla och okunskap är genom kunskap, en saklig debatt och att fler vågar stå upp för en human och solidarisk migrationspolitik.

I slutet av förra året publicerades i flertalet tidningar i länet, en debattartikel med Västernorrlands alla riksdagsledamöter tillsammans med företrädare för 5 i 12-rörelsen. I denna lyfter våra folkvalda företrädare upp hur viktigt det är att demokratiska värden får genomsyra valet och valrörelsen. Artikeln uppmanar oss alla att rösta demokratiskt den 19:e september. I artikeln står också att alla måste delta i debatten och ta sitt ansvar. Vi håller med.

Valrörelsen är i full gång nu. Vi tycker att det var bra att denna fråga lyftes redan på ett tidigt plan. Men det är också otroligt viktigt att den inte stannar vid bara ord. Vi vill också att ord blir till handling. Det farligaste är inte de onda människornas handlande, utan de goda som tiger och ser på.

Vi vill inte att årets valrörelse tillåts bli en arena för främlingsfientliga och odemokratiska budskap. Tillsammans, över partigränserna, kräver vi därför att våra moderpartier här i Västernorrland:

• På allvar står upp för frågan om en human migrationspolitik

• Kraftfullt agerar mot främlingsfientlighet och rasism i valrörelsen, så också efter valdagen den 19:e september.

Vi lovar att verka för dessa frågor, och för en öppen debatt, i valet och även i framtiden.

Linn Olauson, 5 i 12-

rörelsen/internationella klubben Härnösand

Hanna Wennberg, distriktsordförande CUF Västernorrland

My Svensk, språkrör Grön Ungdom region Norr

Jakob Lundgren, språkrör Grön Ungdom region Norr, 2:a på De Gröna i västernorrlands lista

Alexander Fandén, tillförordnad distriktsordförande Ung Vänster västernorrland

Niklas Säwén, distriktsordförande SSU västernorrland

Jag är för övrigt trea på riksdagslistan även om det står tvåa i artikeln.

Annonser

8 svar to “Ord måste bli till handling”

 1. perss0nerik 26 juli 2010 den 14:33 #

  Ska ni försöka tvinga folk att rösta på ”demokratiska partier”, vilken härlig demokrati ni för….

  • jakob 26 juli 2010 den 15:04 #

   Folk får rösta på vad de vill. Jag vill att man ska rösta på Miljöpartiet, men jag tvingar ingen

 2. perss0nerik 26 juli 2010 den 15:06 #

  Bra att ni vill öppna upp en debatt i alla fall. Någonting positivt börjar ske. I en demokrati ska ju folket få höra allas åsikter och välja utifrån det, inte tysta ”utåtstickande partier”.

 3. Roger Svensson 26 juli 2010 den 18:59 #

  ”Alla människors lika värde” är ju bara retorsikt snömos som ”låter bra” om man inte definierar vad man konkret avser. Det är väl t.ex. för tusan ingen normal människa som i praktiken tycker att alla ”människor är lika mycket värda”! Man får innerligt hoppas att t.ex. Jakob Lundgren värderar sin familj, sin släkt och sina vänner högre än valfri totalt okänd människa. Men är hans familj instängd i ett brinnande hus tillsammans med ett antal för honom totalt okända människor så kommer han kanske inte prioritera att rädda just sin familj eftersom de är ju faktiskt inte är ”mer värda än några andra”?

  Studerar man vad SOM-institutets undersökningar faktiskt säger så finns det inget folkligt mandat för den förda invandrings och integrationspolitiken när ~50% av befolkningen att det är ett ”bra förslag ta emot färre flyktingar” mot enbart ungefär 25% som tycker det är ett ”dåligt förslag”. Cirka 80% tycker att ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att anpassa sig till svensk kultur och tradition” i stället för att ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att bevara sin nationella kultur och tradition” dvs. mer assimilationspolitik än mångkulturalism.

  Så man kan ju verkligen undra vad rösta ”demokratiskt” innebär???

 4. Andreas M 27 juli 2010 den 14:57 #

  Tack för att du förgyllde min kaffestund med denna underbara text. Tyvärr är ni bara ett gäng vilsa själar från norrland som ännu inte blivit berikade av vår kära multikultur. Och det lär säkert dröja ett litet tag tills multikultisamhället slår till med full kraft i våra nordligaste delar av landet.
  Vad vet ni egentligen om personrån, våldtäkter och grova misshandlar? Vänsteroppositionen bör ju se över sin människosyn och kanske inte slänga sig med uttryck likt; ”människors lika värde”. För det är ju vänstern som under de senaste decennierna satt människor i miljonprojekt, sedan blundat för hur situationen och låtit den eskalera till nästintill okontrollerbar på vissa platser.
  Även jag vill slå ett slag för ett demokratiskt val i år utan valfusk, trakasserier av SD-väljare och utfrysning av partier i debatten.

 5. TK 27 juli 2010 den 17:44 #

  Kan du ta en demokratisk debatt Jakob?

  SSU skriker sig hesa med 1 av 4 unga är arbetslösa, tusentals välutbildade unga akademiker flyr Sverige för det finns inga jobb

  Då säger din kollega Mikela Valterson, det är brist på arbetskraft

  Bra vi dumpar arbetstillfällen till Migrationsverket som hade kunnat gå till arbetslösa unga svenskar jakob?

 6. TK 27 juli 2010 den 18:46 #

  Är alla lika värda jakob?

  Varför kostar sk ensamma flyktingbarn 2000kr dygnet eller 60.000kr per barn per månad?

  Varför kostar de 3000 flyktingbarnen i år över 2 miljarder?

  Varför utförsäkrade s 20.000 samtidigt tog man emot tusentals flyktingar?

  8 barns mamma i dalarna från somalia kommer aldrig bidra, bara hon får vara lycklig

  Hur många kommer utförsäkras för hon ska få va ‘lycklig’?

 7. Linn Olauson 29 juli 2010 den 3:26 #

  Hej!
  Självklart får folk rösta på vad de vill, det skriver vi ju heller ingenting annat om i artikeln. Vi har inte någonstans antytt att vi anser att SD ska utestängas från demokratin? Det vi önskar, och trycker på, är en debatt fri från osakliga argument, rent felaktiga uppgifter, påhopp och framförallt med människors lika värde som grundtanke. Med detta menar vi att alla människor, i en rättsstat ska behandlas likvärdigt och mänskligt. Så klart även Sverigedemokrater och deras väljare. Ganska självklart kan tyckas.

  Vi måste ju, som politiska aktörer, få föra fram våra tankar, budskap och idéer, precis som Sverigedemokraterna, och alla andra.

  En annan, mycket läsvärd text om migration och invandrares ”kostnader” (vilket för övrigt är väldigt konstigt att tala om, när pratar vi exempelvis om vad svårt sjuke Bernt på ålderdomshemmet kostar Sverige idag, eller rullstolsburna Eva som behöver ekonomiskt stöd i form av sjukvård och assistent? Eller för den delen alla svenska studenter?) är denna inläggsserie (http://www.magnusbetner.com/2010/06/sverigedemokraterna-del-5/) av Magnus Betnér. Mycket tydliga och klara källhänvisningar, lätta att kolla upp för den som så önskar. Något som för övrigt mycket ofta saknas när det refereras till invandringens ”kostnader”.

  Men ja, det är sant, invandrare kostar samhället pengar, precis som alla människor. I olika grad under olika delar av livet. Men att lägga problemet på individ- eller gruppnivå är mycket problematiskt, då det lika mycket kan sägas vara vårt misslyckande, vår bristande förmåga att ta emot och ta tillvara på den kompetens som alla människor, så klart har, om vi bara får tillfälle att använda den. Utgår man automatiskt från att alla människor som kommer hit, bara kommer att kosta samhället massa resurser, blir det ganska självklart också en självuppfyllande profetsia, då fördomar och förutfattade meningar alldeles uppenbart har en påverkan för möjligheten till delaktighet i samhället. Det skapar ett vi- och demtänkande som är grunden till diskriminering.

  Exempel: Med ett utländskklingande namn, men med exakt samma meriter som en person med svenskklingande namn, har du upp till 80% svårare att bli kallad till jobbintervju, visar den nationalekonomiske professorn Dan-Olof Roths undersökning.

  Att skuldsätta en hel grupp människor, som så klart är precis lika olika/lika varandra som vi svenskar som grupp är, för att ”kosta samhället en massa pengar”, är bara en tydlig signal om att det fortfarande existerar rasism och kulturrasism i Sverige.

  Och som svar till Andreas M: Jag har bott hela mitt liv i Härnösand, en stad som var en av de tidigaste i Sverige att ta emot unga invandrare. Det uppstod då problem med rasism i staden, och ur detta startades 5 i 12-rörelsen.

  Härnösand har hög andel invandrade i kommunen, och är på många sätt ett positivt exempel på hur det kan fungera med integration, som alltså betyder förenande, och sammanförande av skilda delar till ngt helt och INTE att göra likt eller ombilda, assimilera, som SD anser att invandrare ska göra.

  Vår artikel var ett försök att uppmana våra riksdagsföreträdare från Västernorrland att ifrågasätta det hårda debattklimat som råder gällande migrationsfrågor, och att stå upp för demokratiska värden gällande antirasism och alla människors lika rätt. Har ni andra åsikter om hur valdebatten ska föras, får ni hemskt gärna skriva ett debattsvar själva.

  Hälsningar,
  /Linn Olauson
  5 i 12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s