Alliansen försöker dölja ökande fattigdom

24 Jul

Den relativa fattigdomen ökar idag i  Sverige, och det är på många sätt negativt men varför det är det återkommer jag till lite senare i texten. Det intressanta just nu är egentligen hur Alliansen reagerar på det. Istället för att försöka agera mot den ökande fattigdomen så har man på EU-nivå drivit på för att ändra de regler som gäller för att klassificera vilka som lever i relativ fattigdom.

Det hela hände när EU skulle anta ett nytt fattigdomsmål inom unionen. Den tidigare klassificering grundade sig på hur samhället i landet såg ut och var alltså relativt. Om man tjänade mindre än 60% av den nationella medianinkomsten så räknades man som fattig med den gamla definitionen men med den nya används istället ett absolut fattigdomsbegrepp. Ett begrepp som är statiskt till hur samhället ser ut snarare än det äldre som förändrades med samhället.

Med den gamla definitionen av fattigdom så har fattigdomen i Sverige ökat från 9% 2004 till 13% 2008 men med den nya så har det istället skett en liten minskning. Det Alliansen har gjort är alltså att man ersatt systemet för att mäta fattigdom för att täcka upp det faktum att fattigdomen idag ökar i Sverige.

Att man förändrat definitionen har dock också andra konsekvenser. I och med att man rev upp den gamla definitionen från 1984 så har inte EU längre någon samlad definition och EU:s fattigdomsmål blir därmed också relativt till vad de egna staterna sätter upp för definitioner.

Men varför ska man då ha ett relativt fattigdomsbegrepp snarare än det absoluta som Alliansen nu infört?

Vissa skulle kanske mena att vi i Sverige har hamnat i någon slags lyxfälla när man pratar om fattigdom, för är man verkligen fattig om man har råd med en TV och nya kläder?

För att få ett svar på den frågan måste man först ställa sig frågan kring vilka mål man ska ha för samhället. Själv är jag av åsikten att politik ska göra så att så att människor kan må så bra som möjligt. Och då behövs ett relativt fattigdomsbegrepp snarare än ett absolut.

Fattigdom handlar nämligen inte bara om att få mat för dagen utan det handlar också om människors hälsa, deras möjligheter att utvecklas och få en god utbildning, deras livslängd och deras lycka.

Marika Lindgren Åsbrink har på sin blogg själv skrivit väldigt bra om det hela och jag kommer sno lite av det hon har skrivit.

 • Risken att få en långvarig sjukdom mångfaldigas om man tillhör den grupp som tjänar minst i samhället istället för den som tjänar mest.
 • Risken att dö ökar också den markant beroende på inkomstnivå.

Marika citerar också en studie som sammanfattats av Henrik Brändén. Han skriver;

”Syftet [med studien] var att finna miljöfaktorer som påverkade risken för en rad sjukdomar, däribland hjärtinfarkt. Till undersökarnas stora förvåning visade det sig att alla välkända riskfaktorer (rökning, alkoholkonsumtion, lite motion, höga blodfetter, dåliga matvanor) spelade en tämligen liten roll för risken för olika sjukdomar när man jämförde med effekten av den position man hade i statsförvaltningens hierarki. Ju högre position man hade, desto lägre blev risken för de flesta sjukdomar man studerade.  Receptionister och vaktmästare hade exempelvis tre gånger högre risk för hjärtinfarkt än högre tjänstemän.

Till en början trodde många forskare att detta berodde på att folk på lägre positioner hade ohälsosammare livsföring. Så man började korrigera siffrorna för alla kända riskfaktorer. Men detta förändrade inte bilden nämnvärt:  Idrottande nyktra ickerökande vaktmästare visade sig ha högre risk för hjärtinfarkt än orörliga höga tjänstemän som rökte och drack mycket sprit.

Ingen med fast anställning i den brittiska statsförvaltningen lider av vare sig absolut fattigdom eller rädsla för arbetslöshet. Vad detta visar är därför att just den relativa sociala positionen spelar en stor roll för individens hälsa.”

Argumenten för ett relativt fattigdomsbegrepp är dock många fler än bara de hon tar upp.

Det mest intressanta enligt mig är dock det faktum att den upplevda lyckan är beroende på hur mycket pengar andra i samhället tjänar. Lyckan är alltså relativ och därför bör också fattigdomsbegreppet vara det, om man som jag tycker att man kan vara fattig på annat än monetära medel.

Lycka i politiken har dessutom börjat diskuteras som smått och förhoppningsvis blir frågan hetare i framtiden. Att bygga ett lyckligt samhälle är enligt mig nämligen en av de viktigaste frågorna man kan syssla med.

För att sammanfatta så är det relativa fattigdomsbegreppet viktigt för att det går att koppla till en mängd saker i samhället, så som hälsa och lycka. Med ett relativt fattigdomsbegrepp går det att sätta upp fattigdomsmål som är relevanta för det egna landet då de går att koppla till mer än bara mat för dagen.

Även Annika Högberg, Kulturbloggen, Johan Westerholm, Peter Andersson och Högberg skriver om ämnet.

Annonser

3 svar to “Alliansen försöker dölja ökande fattigdom”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Peter Andersson - med rätt att tycka....: Extra, aktuell debatt: Vad gör vi åt fattigdomen? - 25 juli 2010

  […] om barnfattigdom skapar tiggare. – Mikael Andersson om barnfattigdom är en rödgrön strategi – Jakob Lundgren med resonemanget om fattigdomsbegrepp. – S-buzz om några bloggare kring ämnet. – Andrine Winther […]

 2. Apropå självuppfyllande profetior: ”På det hela taget” en ganska suspekt ”förtroendemätning” « Nemokrati - 25 juli 2010

  […] Jakob Lundgren, Jakob Lundgren, Kent Persson (m) blo…, [ s-buzz ], VÄNSTRA STRANDEN, annarkia, Fredrik Segerfeldt, essbeck, […]

 3. Politiska inlägg från Twingly 2010-07-25 - 25 juli 2010

  […] Min politiska sida, Aktuella blogginlägg – knuff.se, Storstad » Varför relativ fattigdom?, Jakob Lundgren » Alliansen försöker dölja ökande fattigdom, Svensson,Peter Andersson – med rätt att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s