Sverige är inte längre ett föregångsland inom miljöpolitiken

23 Jul

Jag skriver idag i Norran (23/7-10) om hur Sverige de senaste fyra åren gått från att vara ett föregångsland inom miljöpolitiken till att bli en aktör som blir kritiserad för att störa klimatförhandlingar och vars miljöminister vunnit pris i att måla upp sig som grön utan att leva upp till det. (Även i VK, ÖA/TÅ, ST)

En trovärdig internationell klimatpolitik

Sverige var länge ett föregångsland inom miljöpolitiken, men den tiden är förbi nu. På ett år har Sverige fallit från plats 10 till plats 18 när Climate Action Network rankar aktuell miljöpolitik och under klimattoppmötet i Köpenhamn mottog Sverige priset som dagens fossil. Ett pris som delades ut till det land som gjort mest för att störa förhandlingarna. Nyligen fick vår svenska miljöminister Andreas Carlgren årets Greenwash-pris. Ett pris som delas ut till den skapar en grön image av sig själv men som i själva verket är en miljöbov, och förra året vann statliga Vattenfall exakt samma pris.
.
Den svenska miljöpolitiken är i kris och någonting måste göras.
EU:s utsläppsmål är idag -20%. Ett mål långt ifrån forskarnas rekommenderade -40%. Men när EU-kommissionen går ut och säger att de vill höja EU:s ambitioner till -30% så säger Fredrik Reinfeldt nej. Och det gör han trots att samtliga borgerliga partier i EU-valrörelsen deklarerade att de ville att EU skulle minska sina utsläpp med 30%. För att Sverige ska kunna vara en trovärdig aktör i den internationella klimatpolitiken och för att få med sig utsläppstunga Kina på ett kommande klimatavtal under nästa klimattoppmöte måste man inte bara acceptera att EU:s utsläppsmål höjs till 30% utan man måste också vara pådrivande för att EU ska minska sina utsläpp med minst 40%.
..
Sveriges skogspolitik måste också förändras. Alliansregeringen driver idag att ett land ska få tillgodoräkna sig skog som man planerat skulle avverkas innan år 1990 men som ännu inte avverkats som utsläppsminskningar. Eftersom länderna själva skulle få uppge hur stor den skogsarealen skulle vara och eftersom att inga sådana siffror finns idag skulle de kunna öka de globala utsläppen med närmre 400 miljoner ton koldioxid om året. Ett sådant kryphål får inte existera i klimatavtalet och Alliansen måste därför genast förändra sin linje i den frågan.
..
Alliansen måste också sluta investera enorma summor pengar i kolkraft. Under Alliansens styre har statliga Vattenfalls investeringar i fossil energi ökat med 72% samtidigt som investeringarna i förnybar energi halverats. Trots denna negativa utveckling valde Alliansen inte att förändra någonting annat än formuleringar i sitt ägardirektiv i Vattenfall. En regering som tar ansvar för miljön måste genast stoppa Sveriges investeringar i kolkraft.
..
Än värre är det faktum att Alliansen idag stödjer nybyggnation av kolkraftverk om de lämnar utrymme för användning av CSS, en teknik för lagring av koldioxid. Det innebär helt enkelt att den som bygger ett kolkraftverk köper upp en bit mark som den sedan kanske använder för att lagra koldioxid i marken. Problemet är bara att tekniken inte idag fungerar, och vi vet inte om den kommer att göra det inom överskådlig tid. Dessutom innebär Alliansens hållning att man sällar sig till övriga EU och därmed godkänner att EU varje år delar ut strukturpengar till kolkraftsprojekt, pengar som egentligen är ämnade för förnyelsebar energi.
..
För att Sverige ska återfå sitt förtroende i klimatfrågan krävs radikala förändringar. Vi bör genast godkänna EU-kommissionens förslag om att öka EU:s ambitioner för utsläppsminskningarna och dessutom vara pådrivande för att öka dessa ambitioner ytterligare. Sverige bör dessutom sätta ner foten i frågan om kolkraft och genast stoppa Vattenfalls investeringar och aktivt driva frågan om att kolkraften inte ska få EU-stöd.
.
Om detta inte sker har Sverige gått från ett av världens bästa länder när det gäller miljöfrågorna, till ett land som sätter kortsiktiga ekonomiska intressen över miljön.
.
.
Jakob Lundgren, Språkrör Grön Ungdom Norr och Trea på Miljöpartiets riksdagslista
Annat läsvärt om Alliansens miljöpolitik – Det miljöpolitiska luftslottet i tre delar (1, 2 & 3), Alliansens miljöpolitiska rapport, Jakop Dalunde i GP, Densamme med Erik Malm om skogsfrågan, Lorentz Tovatt om Sverige på klimatförhandlingar, Jakop Dalunde om kärnkraften
Annonser

8 svar to “Sverige är inte längre ett föregångsland inom miljöpolitiken”

 1. Pierre Ringborg 23 juli 2010 den 2:44 #

  Utmärkt!

 2. joshua mayes 23 juli 2010 den 16:02 #

  i used google to translate this into beautiful English so i could read it. just for you. thats right! feel special. anyway very well said. 🙂 you are so very-very smart.

  • jakob 23 juli 2010 den 16:38 #

   awh thank you, that is so sweet of you

Trackbacks/Pingbacks

 1. Därför ska Miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010 « Emil Isberg - 23 juli 2010

  […] är det yngsta riksdagspartiet och det märks att trots att deras fokusfråga är miljö har de en anpassningsförmåga som övriga riksdagspartier saknar. Miljöpartiet vill bygga för […]

 2. Regeringens miljöpolitik sågad igen « Jakob Lundgren - 27 juli 2010

  […] miljöpolitik sågad igen av jakob 27 juli 2010 Föga förvånande sågar Naturskyddsföreningen återigen regeringens miljöpolitik i DN idag. Svante Axelsson, […]

 3. Piratpartiet – Bättre på MILJÖPOLITIK än Miljöpartiet! « Emil Isberg - 03 juli 2011

  […] är det yngsta riksdagspartiet och det märks att trots att deras fokusfråga är miljö har de en anpassningsförmåga som övriga riksdagspartier saknar. Miljöpartiet vill bygga för […]

 4. Miljöpartiet i Almedalen « Emil Isberg - 02 juli 2012

  […] är det yngsta etablerade riksdagspartiet och det märks att trots att deras fokusfråga är miljö har de en anpassningsförmåga som övriga riksdagspartier […]

 5. Piratpartiet – Bättre på MILJÖPOLITIK än Miljöpartiet! | Emil Isberg - 16 september 2014

  […] är det yngsta riksdagspartiet och det märks att trots att deras fokusfråga är miljö har de en anpassningsförmåga som övriga riksdagspartier saknar. Miljöpartiet vill bygga för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s