Övervakning till ingen nytta

20 Jul

The Washington Post har under två års tid kartlagt och undersökt den amerikanska övervakning som skapades efter 9/11. Bland de journalister som har arbetat med undersökningen återfinns bland annat flerfaldigt pulitzerbelönade Dana Priest.

Arbetet har nu sammanställts och resultaten är skrämmande.

Det verkar inte finnas någon som helst kontroll över vad som övervakas och ut av vem och inte heller verkar någon veta hur mycket allting kostar. Washington Post beräknar att cirka 854 000 amerikaner idag arbetar med ”topphemliga uppgifter” och att 265 000 av dessa kommer från privata företag. Totalt är det 1 931 privata företag som arbetar med topphemliga uppgifter.

Efter 9/11 har minst 263 organisationer bildats som arbetar med underrättelsetjänst och pengarna som dessa organisationer har att tillgå beskrivs som en aldrig sinande källa. 75 miljarder dollar är budgeten för USA:s underrättelsetjänster, en siffra som är 21.5 gånger högre än innan 9/11, och då tas inte ens alla program av övervakande natur med i beräkningarna.

Trots alla dessa medel och alla människor som arbetar med underrättelsetjänsten har man inte lyckats stoppa dödsskjutningarna i Texas, trots att varningstecken fanns. Man lyckades inte heller stoppa Umar Farouk Abdulmutallab som med sprängmedel i kalsongerna försökte spränga ett plan trots att information om dådet fanns tillgängligt, utan där var det allmänheten som var uppmärksam och ingrep.

Att saker som dessa missas är förståeligt då alla dessa underrättelsetjänster skriver över 50 000 rapporter om året, varav flertalet ignoreras på grund av tidsbrist. Varje dag fångar bara NSA upp 1.7 miljarder e-mail, telefonsamtal och andra former av kommunikation och lagrar dessa på 70 separata databaser. Att det blir svårt att få en översikt är lätt att förstå.

På NCA (National Counterterrorism Center) har man dussintals olika datanätverk för att gallra all information. Nätverk som inte ens är sammankopplade med varandra.

Det är helt enkelt alldeles för mycket information som hanteras på de amerikanska underrättelsetjänsterna för att de ska kunna använda sig av den. Allt blir oöversiktligt och i slutändan blir det en kostsam övervakning av vanliga medborgare som inte ens leder till att terrorattacker stoppas.

Frågan som bör ställas är om inte samma sak kommer att hända i Sverige. Vad är det som säger att FRA-lagen inte kommer att leda till samma kaos?

Införandet av lagen kommer att kosta mellan 100 – 300 miljoner kronor för internetoperatörerna och därefter kommer den att kosta ca 15 miljoner kronor om året. Dessutom kommer själva övervakningen att kosta 66 miljoner kronor om året samt att de datakluster som är tänkt att användas kostar 75 miljoner kronor.

(Tillkommer gör även IPRED-lagen vars införande kommer kosta ca 100 miljoner för it- och telkomföretagen)

Totalt kostar Alliansregeringens övervakningslagar it- och telekomföretagen 133 och 364 miljoner kronor om året samt dryga miljarden för införandet.

Det handlar alltså om enorma summor pengar årligen som ska gå till att övervaka det svenska folket. Vissa förespråkare av övervakningslagarna menar att man bara läser mail med terrorrelaterat innehåll, men för att veta vilka dessa mail måste man självklart läsa dem. Vilket innebär att de anställda måste läsa väldiga mängder mail, även om de redan sedan innan gallrats på nyckelord.

Dessutom förutsätter fasttagandet av terrorister såklart att terroristerna mailar via Sverige, och inte använder kryptering. Om de använder kryptering blir det så gott som omöjligt att dekryptera deras meddelanden. Och eftersom att vi kan anta att en terrorist vill hålla sina konversationer privata så lär de också kryptera sina meddelanden.

I slutändan får vi en massövervakning av svenska folket som antagligen aldrig kommer leda till att man kommer åt terrorister. Miljöpartistiska riksdagsledamoten Lage Rahm går igenom det hela väldigt väl på youtube. Här finns hans utläggning i tre delar (1, 2 & 3).

Sen är det ju också så att även den svenska staten precis som den amerikanska staten outsourcat myndighetsarbete på privata aktörer. Och då via IPRED-lagen. Ett skiv- eller filmbolag kan nämligen begära ut en misstänkts (misstanke som dessutom går lätt att förfalska sig till) fildelares IP-adress för att skicka ett ”varningsbrev”. Någonting som i praktiken innebär att man legaliserat utpressning. Det som skett i andra länder är nämligen att man skickat kravbrev på x antal kronor för att inte stämma den misstänkta på hundratusentals kronor, och när en vanlig medborgare hotas med ett stort internationellt företags stjärnadvokater tenderar den också att betala.

Det skapas alltså en rättsosäkerhet som öppnar upp för utpressning i det dolda.

Så i slutändan kan Sveriges övervakningslagar mycket väl utvecklas till att bli samma kostsamma, verkningslösa och rättsosäkra lagar som de amerikanska motsvarigheterna kommit att bli.

Frågan alla bör ställa sig är om man kan motivera massövervakning då den inte ens verkar ha den önskade effekten.

Annonser

7 svar to “Övervakning till ingen nytta”

 1. Christer 21 juli 2010 den 22:09 #

  Nu ska vi inte låta oss avskräckas här utan samla våra krafter och se om vi inte kan bräcka Stasi!

  ALLA ska övervaka varandra och leta efter indikationer på terrorism!

  😛

 2. Anonym 22 juli 2010 den 21:10 #

  du ska inte bara klandra Alliansen, vänster blocket var och med annars hade det inte gått igenom!

  • jakob 22 juli 2010 den 21:14 #

   Både MP och V har konsekvent röstat emot övervakningslagarna i både Sverige och Europaparlamentet.

 3. drakvakt 22 juli 2010 den 21:12 #

  Ett noggrant öga noterar också att riksdagskammaren är nästan tom när Lage Rahm gör sitt anförande.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Övervakning till ingen nytta « Jakob Lundgren -- Topsy.com - 20 juli 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Mikael Jämtsved, Jakob Lundgren. Jakob Lundgren said: Övervakning till ingen nytta: http://wp.me/pyt6E-ky […]

 2. Fildelningslagarna effektlösa « Jakob Lundgren - 26 oktober 2010

  […] har skapat ett system med en massa kostsam övervakning till ingen nytta och som dessutom skapar ett rättsosäkert samhälle som dessutom är gravt […]

 3. FRA skyddar inte vår integritet « Jakob Lundgren - 08 februari 2011

  […] Läs även; Övervakning till ingen nytta […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s