Välkommet stöd till Rödgröna och ovetenskaplig arbetsmarknadspolitik från Alliansen

7 Jul

Solveig Ternström som tidigare uppgav att det inte var uteslutet att hon skulle gå över till MP efter Centerpartiets svek i kärnkraftsfrågan säger idag att hon vill arbeta för Socialdemokraterna och Miljöpartiet i valrörelsen. Och hon lämnar förstås därmed också Centerpartiet.

Jag kan väl inte mer än välkomna hennes stöd. Det kommer nog visa sig vara värdefullt i valrörelsen.

In other news så har den sänkta arbetsgivaravgiften för unga visat sig vara helt verkningslös enligt en ny rapport från Handels. Jag är inte förvånad. Forskning från bland annat IFAU har visat att sänkta arbetsgivaravgifter är en dålig metod för att skapa nya jobb, och det visste Alliansen också när man genomförde sänkningarna av arbetsgivaravgiften. En rimligare satsning vore att öka mängden platser på AMS-utbildningarna, någonting som har vetenskapligt bevisad effekt på arbetslösheten, men istället har Alliansen valt att halvera mängden AMS-platser. Det finanspolitiska rådet anser att dessa platser bör tredubblas, någonting som de Rödgröna vill göra men inte Alliansen.

Förhoppningsvis blir det ett maktskifte efter valet i höst, och då kanske Sverige kan få en arbetsmarknadspolitik som tar sin grund i forskning. Inte vaga förhoppningar och populism.

Annonser

4 svar to “Välkommet stöd till Rödgröna och ovetenskaplig arbetsmarknadspolitik från Alliansen”

 1. Gudrun 07 juli 2010 den 12:51 #

  2 Politiker med ”stake” Selin och Ternström
  Ternström säger nu dessutom ”Centerpartiet NEJ TACK !”

 2. André Lindström 20 juli 2010 den 12:58 #

  Problemet med de utbildningarna är den svängiga marknaden. Jag har en vän som i utbildningens början var i princip garanterad jobb men efter den 2-åriga utbildningen stod där med byxorna vid anklarna utan jobb med en utbildning som var så specialiserad att den inte var meriterande för något annat. Rent logiska är alliansen resonemang giltigt då valet mellan två kandidater då den ena har 10 år mer erfarenhet aldrig kommer falla i den utan erfarenhets favör, man gör det lite jämnare helt enkelt.

  • jakob 20 juli 2010 den 22:13 #

   Tyvärr blir det så ibland. Men generellt sätt är utbildningarna bra sätt på att sätta unga i arbete, till skillnad från den sänkta arbetsgivaravgiften. De Rödgröna behåller ju sänkningen för de ungdomar som är arbetslösa, de tar ju bara bort den för de som redan har ett arbete. Det gör att den trubbiga reformen inte blir lika kostsam och att man kan lägga pengar på andra, mer effektiva reformer.

   De pengar man idag lägger (eller som man idag inte får in från arbetsgivaravgiften) på reformen skulle man istället kunna använda till att anställa över 30 000 unga istället för de 10 000 anställningar reformen lett till.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Inga nya jobb « Jakob Lundgren - 11 oktober 2010

  […] En ännu opublicerad rapport från Riksrevisionen hävdar att man inte kan belägga att Alliansens ”arbetslinje” har skapat några jobb för huvudtaget. Nu behöver det ju inte vara fullt så illa att det skapats noll nya jobb, men det finns all anledning att vara kritisk till den ”arbetslinje” som Alliansen drivit. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s