Det ST inte vill publicera

1 Jul

En insändare jag skrev som publicerades i bla. ST fick inte mindre än två svar publicerade i tidigare nämnd tidning (någonting som knappast är vanligt), men trots att den fått två svar kan jag inte få min replik till dessa publicerad. Därför tänker jag helt sonika lägga upp den här. Enjoy! (ST har nu sent omsiders bestämt sig för att publicera den)

Alliansens arbetsmarknadspolitik är naiv

Min debattartikel som ST publicerade den 8’e juni har uppenbarligen rört upp känslor i det folkpartistiska lägret. Jag skrev att deras förslag på halverade löner för alla under 23 skulle innebära att de ungdomar som nyss tagit studenten inte skulle ha råd att flytta ut även om de fick ett jobb.
Tobias Schelin från Folkpartiet menar att jag ljuger och att alla riksdagspartier är överens om att inte lägga sig i lönesättningen. Men trots att alla partier enligt honom är överens så säger Jan Björklund i SVTs morgonsoffa att unga under 23 ska ha rejält lägre lön – hälften av vad en vuxen tjänar, och Centerpartiet har till och med gått ut i media och sagt att unga ska ha en 33% lägre lön än vuxna. Så uppenbarligen vill både FP och C lägga sig i lönebildningen, och dessutom göra det på en nivå som innebär att framtidens unga inte tjänar tillräckligt mycket för att kunna flytta hemifrån.
Alliansen har under mandatperioden tagit en del oöverlagda beslut. Ett sådant var den allmänna halveringen  av arbetsgivaravgiften för unga. Förslaget må låta bra i teorin men tyvärr fungerar det väldigt dåligt i praktiken, någonting som både Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering och Institutet för tillväxtpolitiska studier påtalade innan förslaget genomfördes. Och i slutändan fick de också rätt. Reformen kostade svenska staten 10 miljarder kronor och skapade ca 10 000 arbetstillfällen för unga. Alltså kostade varje skapat arbetstillfälle cirka en miljon kronor.
Jag tycker att ett av de viktigaste uppdragen politiker har är att hushålla väl med skattebetalarnas pengar, och att skapa lågavlönade jobb för en miljon kronor styck är inte att göra det.

Vi Rödgröna vill istället ta bort hela arbetsgivaravgiften för de unga som står utanför arbetsmarknaden. En åtgärd som är vassare för att få bukt med arbetslösheten och som dessutom är billigare då vi sänker för de som behöver det, inte för alla. Vi vill dessutom tredubbla mängden AMS-utbildningar. Forskning visar att dessa är effektiva för att sätta folk i arbete och de hjälper dessutom främst långtidsarbetslösa. Alliansen har under mandatperioden halverat mängden sådana utbildningar, och detta trots att det finanspolitiska rådet förordar den kraftiga ökning som de rödgröna driver.

I slutändan är det Alliansen som driver en naiv, oansvarig och kostsam politik för att få bukt med ungdomsarbetslösheten och de Rödgröna som driver en politik med stöd av vetenskap och expertmyndigheter. Dessutom stödjer unga vår politik. 57% av förstagångsväljarna vill se ett maktskifte efter valet, endast 34% vill att Alliansen ska sitta kvar.

Jakob Lundgren, Språkrör Grön Ungdom Norr och trea på Miljöpartiets riksdagslista

Annonser

2 svar to “Det ST inte vill publicera”

  1. Tobias 14 juli 2010 den 23:19 #

    Jag verkar skriva alldeles för många artiklar till ST just nu, så jag har någon form av ”karantän” för att bli publicerad. Du ska dock få ett svar på något sätt!

    • jakob 17 juli 2010 den 0:18 #

      Det händer de bästa. Jag ser fram emot att läsa ditt svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s