Rödgrönt övertag i SCB:s stora väljarundersökning

10 Jun

SCB:s stora partisympatiundersökning släpptes idag och jag har skummat lite i den. Rödgröna skulle enligt SCB få 50.2% om det var val idag vilket man ska jämföra med Alliansens 44.2%. Miljöpartiet är återigen tredje största parti med 10.7% och tar dessutom en del väljare från Alliansen.

Tagen från SCB

I gruppen övriga återfinns SD, F! och PP och SD är det överlägset största partiet i den gruppen. Och enligt den här grafen verkar det onekligen som om Alliansen förlorar väljare till Sverigedemokraterna (dock inte Centerpartiet som förlorar väljare till M och MP).

SCB:s majundersökning har prickat in varje valvinnare sedan 1973, men jag skulle precis som Anders Wallner vilja ta det hela med en nypa salt och inte ta ut vinsten i förskott. I andra mätningar har det trots allt sett väldigt jämnt ut. I Henrik Oscarssons Poll of Polls ser det också extremt jämnt ut.

Båda blocken lever just nu bara på att ett enda parti går väldigt bra. I fallet de Rödgröna är det MP och i fallet Alliansen är det Moderaterna. Alla andra partier tappar väljare och även om många menar att S faller tyngst så förlorar faktiskt FP, C och KD alla fler väljare än S har gjort, om man jämför med valet 2006. Om man ser till undersökningens rådata (resultaten är viktade) så skulle både KD och C falla ut ur riksdage.

Undersökningen innehåller också mer lokala siffror och då kan vi konstatera att Miljöpartiet i Västernorrland har växt sedan det senaste riksdagsvalet. Från att ha haft 3.83% i valet 2006  ligger nu Miljöpartiet på 6.9% och är dessutom tredje största parti i regionen. Siffrorna har dock en enorm felmarginal och bör inte på något sett ses som en absolut sanning, men det är ju glädjande att se tendenser till ökat stöd.

Det är nu 100 dagar kvar till valet och valrörelsen börjar kicka igång på allvar. Rödgröna öppnar nu upp ett valcenter i Stockholm för att markera starten på en stark rödgrön valrörelse. Jag kommer personligen att kämpa in i det sista för att få en Rödgrön valseger och ett starkt val för Miljöpartiet i september.

Andra som kommenterar dagens opinionssiffror är; Gulan Avci, Röda Malmö, In Your Face, Martin Andersson och Göran Pettersson.

Annonser

2 svar to “Rödgrönt övertag i SCB:s stora väljarundersökning”

  1. Nils 10 juni 2010 den 15:22 #

    De rödgröna skulle ha fått 50.2% om det hade varit val i månadsskiftet april-maj. Inte särskilt förvånande och inte särskilt intressant heller. Alla opinionsundersökningarna på den tiden pekade åt det hållet. Sen kom omsvängningen. SCB får nog ta och lägga om sina långsamma byråkratiska rutiner om de ska ha någon relevans i dagens snabba digitala samhälle.

    • jakob 10 juni 2010 den 15:34 #

      Om du varit uppmärksam hade du märkt att undersökningen påbörjades 28 april för att sedan avslutas den 30 maj med de allra flesta intervjuerna genomförda innan den 23’e. Omsvängningen skedde alltså under perioden. Sen menar jag inte att undersökningen är en absolut sanning och jag påpekade precis som du också gör att den bör tas med en rejäl nypa salt. Om du faktiskt läst mitt inlägg hade du kanske sluppit att lägga den här kommentaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s