Blockaden måste upphöra och händelserna utredas

8 Jun

För dryga veckan sedan bordade israeliska soldater civila hjälpsändningar som skulle gå till Gaza. Inte nog med att bordningen var ett brott mot internationella konventioner utan det ledde dessutom till att israeliska soldater sköt och dödade minst tio civila samt skadade många fler. Även israeliska soldater ska ha skadats vid bordningen och menar att de agerade i självförsvar.

Båtarna gick till Gaza för att ge lokalbefolkningen där nödvändiga förnödenheter. Israel och Egypten hade nämligen hållit Gaza-remsan i blockad under en tid för att Hamas satt vid makten. Blockaden innebar inte bara att man stoppade vapen från att föras in till Gaza utan man stoppade även chocklad, koriander, chips, virke och cement för konstruktion (som i sin tur behövdes efter att Israel anfallit palestina år 2009), fiskespön, A4-papper och så vidare. Planen var helt enkelt att svälta ut palestinierna tills det att Hamas lämnade ifrån sig makten. En sådan blockad går inte att acceptera, för det drabbar främst den civila befolkningen och då framför allt de som har det allra sämst ställt.

Nu är det viktigt att händelserna utreds på ett bra sätt och det behövs då obduktioner av de avlidna visat att vissa dödats på nära håll med skott i huvudet. Israel tänker dock inte delta i någon internationell undersökning utan tänker istället göra sin egen dock utan att sätta agerandet av officerer och soldater under luppen. Dock kommer nu kritik från de egna leden mot att Israel inte ställer upp på en internationell utredning.  En internationell utredning är nödvändig för att resultaten ska vara trovärdiga, och sist som Israels ageranden sattes under luppen i en internationell utredning var resultaten inte särskilt goda.

Debatten i Sverige har dock blivit förpestad av att borgerliga företrädare som företrätt för mig helt verklighetsfrämmande ståndpunkter. Moderata Ungdomsförbundets ordförande hyllade Israels agerande och kallade de på skeppen för nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare. Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochson hittade bara på en väldig massa om vad som skulle ha hänt vid bordningen och det kristdemokratiska landstingsrådet Johan Segersam menade att de israeliska soldaterna använde sig av paintballgevär. Även Socialdemokraten Veronica Palm gjorde bort sig rejält då hon kollektivt bestraffade alla judar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s