Övergödningen dödar havets liv

7 Jun

Centerpartiet kritiserar idag Naturskyddsföreningen för att de tycker att de går Miljöpartiets ärenden när de ställer sina krav. Jag ser det lite som en komplimang att Miljöpartiet tycker så pass lika som Naturskyddsföreningen, för det betyder att vi lever upp till vårt namn.

Jag kritiserar dock lite i samma anda Centerpartiet i dagens nummer av Norran. I en debattartikel om havens övergödning anklagar jag nämligen Centern för att gå LRF:s ärenden, någonting som också en ledare i Expressen gjorde för ett tag sedan. Debattartikeln kan du läsa här nedan eller på Norrans hemsida.

Övergödningen dödar havets liv

Övergödningen har länge varit ett enormt problem i Östersjöregionen, både för havet och våra inlandssjöar.

Naturvårdsverket klassar den som ett av våra absolut allvarligaste problem. Den gör att inlandssjöar riskerar att växa igen, den ökar algblomningen och skapar en syrebrist på Östersjöns havsbotten. I dag återfinns sju av världens tio största döda bottnar i Östersjön.

Alliansregeringen har till viss del under mandatperioden lyssnat på oss i Miljöpartiet som länge velat agera i frågan. Man har förbjudit användningen av fosfater i tvättmedel, vilket minskar övergödningen. Det är bra. Regeringen har tydligt agerat kraftfullt i frågan och det kommer att ge positiva effekter på lång sikt.

Tyvärr verkar man inte vara lika mån om att stoppa jordbrukets näringsläckage. Vid årsskiftet avskaffade Alliansen skatten på handelsgödsel, den enskilt starkaste anledningen till att vi i Sverige lyckats minska näringsläckaget från jordbruket med 38 procent sedan 1985. Man gjorde det trots att Naturskyddsföreningen och WWF varnade för att övergödningen skapad av svenska jordbruk skulle öka.

Nu måste Sverige minska läckaget av kväve med 16 500 ton och läckaget av fosfor med 280 ton till år 2016, enligt Baltic Sea Action Plan, som tagits fram av östersjöländerna.

Men regeringen tänker inte agera i frågan. I stället för att lagstifta eller att återinföra skatten på handelsgödsel sätter man tilltro till att bönderna av godhet ska agera mot sina egna ekonomiska intressen och minska sina näringsläckage.

Man agerar som om man vore ombud för Lantbrukarnas Riksförbund. Det är skrämmande.

En handlingsförlamad Alliansregering kommer inte att kunna rädda Östersjön och därför är det viktigt att man i valet 2010 väljer en regering som vågar agera i frågan.

Miljöpartiet kommer i en rödgrön regering att vara drivande för att stoppa övergödningen av Östersjön. Det kommer att ske genom både morötter och piskor.

En återinförd skatt på handelsgödsel, ökade resurser för dem som vill satsa på ekologisk odling samt ökad kommunal upphandling av ekologiskt odlade råvaror kommer att rädda Östersjön. Inte att som Alliansen sitta och rulla tummarna.

Jakob Lundgren (MP)

språkrör Grön Ungdom Norr

Annonser

5 svar to “Övergödningen dödar havets liv”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Du är välkommen till Miljöpartiet, Solveig « Jakob Lundgren - 18 juni 2010

  […] Passa också  gärna på att rösta om vem som stått för årets största Greenwash (att utmåla sig själv som grön utan att vara det), bland de nominerade återfinns Beyond Petroleums styrelseordförande, Shell och Miljöminister Andreas Carlgren. Själv röstade jag på den sistnämnda som utan tvekan gjort sig förtjänt av priset. […]

 2. Alliansens miljörapport är även den ett luftslott « Jakob Lundgren - 05 juli 2010

  […] bra förslag som genomförts under mandatperioden. Synd bara att Alliansen inte vågar agera lika kraftfullt mot jordbrukarna som man vågar göra mot […]

 3. GMO-potatisen Amflora – Risker och en regering som inte agerar « Jakob Lundgren - 17 juli 2010

  […] Men det kanske återigen är så att Andreas Carlgen och Alliansregeringen bara kan förmå sig att agera då det inte gäller jordbruket. För när det gäller jordbruket är det som om Alliansen går LRF:s ärenden. […]

 4. Oansvarigt av Centerpartiet att vilja lätta på antibiotikalagstiftning « Jakob Lundgren - 25 juli 2010

  […] Men Centerpartiet vill istället för att skärpa djurskyddslagen ha mer bonnförnuft, vilket praktiskt taget innebär att man hoppas på att bönderna tar väl hand om djuren. Ungefär på samma sätt som de hoppas att bönderna utan incitament ska minska sitt näringsläckage. […]

 5. När tänker Centern protestera? « Jakob Lundgren - 25 augusti 2010

  […] Moderaterna som kört över de mindre Allianspartierna i många frågor (även om Centerpartiet drivit en ohållbar politik i vissa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s