Unga kan tvingas stanna hemma

28 Maj

Med Folkpartiets och Centerns lönedumpningar kommer många unga inte ha råd med att flytta hemifrån, och det är på det ämnet jag idag skriver i ÖA (och kanske TÅ?). (Finns inte tillgängligt på näthet än) (Nu även i ST)

Unga kan tvingas stanna hemma

Om några veckor tar en rekordstor ungdomskull studenten. Många drömmer om att få ett jobb och flytta hemifrån. Tyvärr kommer rekordmånga unga tvingas att stanna hemma oavsett om de får ett jobb eller inte om Folkpartiet och Centerpartiet får bestämma.

Med Centerns förslag införs nämligen speciella ungdomslöner som är en tredjedel lägre än de vanliga lönerna och med Folkpartiets förslag skulle lönerna för de under 23 halveras.. Minimilönerna för 19-åringar inom restaurang, handel och kommunsektorn ligger idag runt 15-17 000 kronor i månaden. Med centerns lönedumpning för ungt arbete skulle unga endast få cirka 8 500 – 9 500 kronor i månaden efter skatt och med Folkpartiets ännu mindre.

Enligt konsumentverket krävs 11 960 kronor i månaden efter skatt för att ha råd att bo själv. Centerns och Folkpartiets ungdomslöner räcker inte på långa vägar, inte ens för den som sänker sin levnadsstandard under konsumentverkets rekommendation.

Vi i Miljöpartiet vill att unga ska ha råd att flytta hemifrån och pröva på någonting nytt. Istället för att dumpa lönerna för arbetslösa unga vill vi ge de arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom en skatterabatt som motsvarar hela arbetsgivaravgiften under ett år. Då blir det billigare för arbetsgivaren att anställa utan att det går ut över den enskilde.

Unga människor kommer att spela en nyckelroll på arbetsmarknaden när vi ställer om till ett hållbart samhälle. En rapport från Naturskyddsföreningen visar att en kraftfull satsning på förnybar energi och energieffektiviseringar i Sverige skulle kunna skapa mellan 60 000 – 78 000 nya jobb i Sverige. Många av dessa gröna jobb skulle tillfalla unga då de i stor utsträckning har den kompetens som krävs.

Dessutom vill vi sänka momsen på tjänster. Då blir det billigare att gå på restaurang, klippa sig eller att äta ute. Det kommer också att skapa nya tjänsteföretag och arbetstillfällen för unga inom den sektorn.

Oavsett vilken utbildning man har och oavsett vad man vill jobba med så tycker vi i Miljöpartiet att man ska ha råd att flytta hemifrån och pröva sina vingar.

Jakob Lundgren, Språkrör Grön Ungdom Norr och Trea på Miljöpartiets riksdagslista

För övrigt hade man i papperstidningen satt bildtexten ”En hel del ungdomar tar studenten och ska ut på arbetsmarkand. Det oroar debattören” och bortsett från det uppenbara stavfelet så är det väl knappast det faktum att de ska ut på arbetsmarknaden som oroar mig?

Aja, att tidningar spinner vidare på konstiga sätt i bildtexter och rubriker är ingenting nytt så det får man leva med.

Annonser

2 svar to “Unga kan tvingas stanna hemma”

  1. frida 29 maj 2010 den 23:18 #

    you rock!

  2. Anonym 03 juni 2010 den 17:10 #

    Hoppas att du kandiderar till språkrör för GU riks nästa år, det är säkerligen många som vill se dig där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s