Grön Ungdom påverkar

17 Maj

Då och då debatteras ungdomsförbundens roll. Vissa menar att de inte fyller någon funktion, vissa uppfattar de som oseriösa, andra menar som mig är att de lurar väljarna när de bedriver egen politik.

Att bedriva egen politik menar ungdomsförbunden är ett måste för att kunna påverka. Om ens kritik och förslag inte uppmärksammas i media kan de inte heller få stöd i partiet. Moderata Ungdomsförbundets ordförande Nikas Wykman hotade att hoppa av partiet om de inte ändrade sig i FRA-frågan och Liberala Ungdomsförbundets ordförande Josefin Malmgren gjorde likaså. Dock ändrade inte partierna åsikt i frågan och ingen av de två hoppade av.

De gör att ungdomsförbunden verkar handfatta, och framför allt framställs som oseriösa då de inte genomför det som de hotar att genomföra. Självklart tappar då också förbunden förtroende inom det egna partiet.
Men Grön Ungdom är annorlunda. Vi ställer oss bakom Miljöpartiets politik, och om det är någonting våra medlemmar vill förändra så gör vi det inom partiet inte genom att agera utåt. Och det fungerar! Den här helgen har jag tillsammans med fem andra mycket begåvade Gröna Ungdomar företrätt förbundet på Miljöpartiets kongress och det vi har mötts av är idel respekt och beröm från Miljöpartisterna, och när vi talar så lyssnar partiet. Ofta kommer Miljöpartister fram och berömmer oss för att vi konsekvent lägger fram så bra förslag och i de flesta fallen lyckas vi också påverka partiet i en grönare riktning.

Under denna kongress har bla. följande GU-förslag fått bifall av kongressen;

Dessutom har vi i valmanifestet stött och drivit igenom flyktingamnesti för papperslösa. Ett yrkande som ursprungligen lades av GU-medlemmen Joakim Larsson.

Vi har dessutom stött införandet av punkterna tillgänglighet och kultur i valmanifestet och drivit igenom ett par ändringsyrkanden i jämställdhetsproppen. Ni kan lyssna på mitt anförande i den debatten här. (Jag kommer in vid 33:33)

Så, när andra ungdomsförbund driver sin egen ”hittepå”-politik (som någon så fint uttryckte det) så är Grön Ungdom ständigt relevanta och påverkar på riktigt! Inte bara inom det egna förbundet. Jag hoppas att andra ungdomsförbund tar lärdom av hur vi valt att arbeta.

Läs även; Pressmeddelanden från GU 1, 2, 3

Bloggar; Maria Ferm, Christian Valtersson, Erik Malm, Anders Wallner, Mikaela Persson, Niclas Persson, Gunvor G Ericson och Mikael Jämtsved.

I media; DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, SvD 1, 2, 3, 4, AB 1, 2, Expressen 1, 2 och såklart NA som nämner mig i sin ledarblogg.

Annonser

8 svar to “Grön Ungdom påverkar”

 1. Sven 17 maj 2010 den 15:55 #

  Niklas Wykman hotade att hoppa av om regeringen inte rev upp FRA-lagen.

  Denna fråga ligger fortfarande framför miljöpartiet och Grön Ungdom. Socialdemokraterna har meddelat att de inte kommer att riva upp lagen före man utrett saken och antagit en ny lag (som tillåter samma sak). Under denna tid ska FRAs spaning fortsätta.

  Frågan blir då om Grön Ungdom kommer att ställa samma ultimatum som Niklas Wykman, och till skillnad från honom stå fast vid sitt ultimatum?

  • jakob 17 maj 2010 den 17:12 #

   Grön Ungdom och Miljöpartiet vill båda riva upp FRA. Det vill inte Moderaterna

 2. Sven 17 maj 2010 den 18:13 #

  Jakob,
  Det är sant att GU och miljöpartiet vill riva upp lagstiftningen, men hur viktig är denna fråga för er?

  Kommer ni att ställa ultimatum till socialdemokraterna eller kommer denna fråga att offras för makten?

  • jakob 18 maj 2010 den 1:56 #

   Jag tror verkligen att ultimatum kommer att ställas. Det har varit och kommer att vara en prioriterad fråga för MP och den har till och med skrivits in i valmanifestet. Framför allt så är växer MP:s inflytande med stödet i folkopinionen så desto fler som röstar på oss, desto större inflytande får vi i det Rödgröna samarbetet.

 3. Mel 17 maj 2010 den 19:53 #

  Moviestar! duktig du är. =)

  • jakob 18 maj 2010 den 1:57 #

   tack 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kongressen 2010 – jag har hela listan… « Anders Wallner - 18 maj 2010

  […] Fler: Mikaela Persson, Jakob Lundgren […]

 2. Piratpolitik 2.0. Ung Pirat tar upp kampen!? | Stefan Flod - 12 oktober 2010

  […] varför Ung Pirat inte ska ha en egen ”hitte på”-politik att driva utåt går att läsa här: https://jakoblundgren.wordpress.com/2010/05/17/gron-ungdom-paverkar/ utan vi ska påverka internt så att vi utåt bedriver en politik som vi alla kan vara stolta […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s