MP främjar kunskapssamhället

15 Maj

Nu i helgen håller Miljöpartiet kongress i Uppsala och jag är där som representant för Grön Ungdoms riksorganisation. Det är roligt, för jag får nu möjlighet att visa exakt hur mycket vi Gröna Ungdomar kan påverka Miljöpartiet trots att, eller kanske just för att vi till skillnad från andra ungdomsförbund driver samma politik som vårt moderparti.

Så andra ungdomsförbund, ta lärdom!

Men i vilket fall,

En av de motioner som vi drivit igenom och som jag dessutom skrivit tillsammans med Niclas Persson är den om att skapa ett nationellt e-bibliotek.

Det är bra, för det innebär att vi Gröna omfamnar den tekniska utvecklingen istället för att vara rädda för den. Ett nationellt e-bibliotek innebär att man kan få en bra e-bibliotekstjänst oavsett var i landet man bor, och det innebär att bibliotekskatalogen inte styrs av kommersiella intressen utan kan vara en bred katalog utan begränsningar.

Att vi dessutom vill göra musik och film en del av biblioteket är ytterligare en styrka. Låt människor ta del av kulturen på internet, precis som vi får göra på våra folkbibliotek idag.

Idag rapporterar dessutom Tidningen 7 om att motionen gick igenom, läs vad dom skriver här nedan.

Jakob vill skapa nationellt e-bibiliotek

I helgen tar Miljöpartiet upp en motion från Örnsköldsviks unge riksdagskandidat Jakob Lundgren. Förslaget handlar om upprättandet av ett nationellt e-bibliotek.

Under helgens kongress i Uppsala ska Miljöpartiet enas om ett valmanifest, välja språkrör och ta ställning till politiska förslag. En av motionerna som väcktes till möte, och som också fick stöd, handlade om skapandet av ett nationellt e-bibliotek och skrevs alltså av 19-årige Jakob Lundgren från Örnsköldsvik.

– Att Miljöpartiet tar ställning för att inrätta ett nationellt E-bibliotek är positivt då det främjar det svenska kunskapssamhället, säger han. Med en sådan bibliotekspolitik kan alla kommuner erbjuda en god e-bibliotekstjänst som inte begränsas av kommersiella intressen.

Nyligen släppte Sveriges Kommuner och Landsting en rapport där de efterfrågade just en sådan åtgärd. Där föreslås att det Kungliga Biblioteket skulle få nationellt ansvar för att utveckla e-tjänster och samordna en databas.

– Utvecklingen går mot ett uppkopplat samhälle och vi måste på en nationell nivå kunna möta de behov de lokala biblioteken har, säger Jakob. SKL har själva sagt att de efterfrågar en sådan här tjänst och jag är nöjd att Miljöpartiet nu går deras vilja till mötes

Läs även Grön Ungdoms pressmeddelande här och här, samt min medmotionär Niclas Persson som även han skriver om framgångarna.

Annonser

3 svar to “MP främjar kunskapssamhället”

 1. Pierre Ringborg 15 maj 2010 den 19:17 #

  Jag puffar för dig på facebook nu! Bra jobbat!

  • jakob 17 maj 2010 den 17:46 #

   Tack så mycket! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Grön Ungdom påverkar « Jakob Lundgren - 17 maj 2010

  […] Skapandet av ett nationellt E-bibliotek […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s