Om drogtester på Newsmill

7 Maj

Jag skriver idag om drogtester på Newsmill.se, gå gärna in och kommentera. Texten går även att läsa i sin helhet här nedanför. Det går att läsa vad forskningen har visat här.

Drogtester i skolan löser inga problem


Alliansen har uppgett att de vill införa slumpmässiga drogtester i skolan om de vinner valet. De resonerar enligt principen att unga kommer att hålla sig borta från narkotika om de riskerar att avslöjas av ett drogtest senare, och på det sättet är intentionerna med förslaget goda. Tyvärr har Alliansen valt att helt bortse från forskningen som bedrivits på området och kommer därför fram till en dålig och populistisk lösning på problemet.

Forskningen visar nämligen en mycket mer problematisk bild av slumpmässiga drogtester. En amerikansk studie som omfattade 75 000 elever på 700 olika skolor fann inga bevis för att drogtester skulle minska narkotikaanvändningen bland unga. Det drogtesterna däremot riskerar att göra är att stöta bort de elever som är i riskzonen för att fastna i ett narkotikamissbruk. Att man gör det är kontraproduktivt då det är ju just de eleverna man måste nå fram till för att komma till rätta med narkotikaproblemen.
Det som gör drogtester till en dålig metod är att de ökar barriären mellan skolan och utsatta eleven. För att hitta exempel på det måste man inte se längre än till Landskrona där man för några år sedan på prov införde drogtester på Sandåkerskolan. Jämförelser från innan och efter införandet av drogtester visar att andelen elever som tror att drogtesterna kommer att minska narkotikaanvändningen halverats, att motståndet mot testerna ökade och att andelen elever som fick sin information om narkotika från skolan nästan halverades. Alla tre sakerna är tecken på att elevernas relation till skolan förändrats på ett negativt sätt. Detta är illa om man vill lösa narkotikaproblemen. Flertalet studier har visat att relationen mellan elev och skola mycket väl kan vara den enskilt viktigaste delen för att hindra elever från att börja använda narkotika. Studierna visar nämligen att ju mer en elev känner sig som en del av skolan och har god kontakt med sina lärare desto mindre blir risken att den eleven börjar använda droger.

Men hur gör vi då för att minska narkotikamissbruket bland unga?
Förutom att skapa en trygg skola där de elever som har problem inte stängs ute, finns det också konkreta saker som forskningen bevisat vara effektiva. Då handlar det om att man tidigt går ut och pratar om droger och deras risker. Men när man gör det är det viktigt att undvika en situation där läraren hamnar bakom katedern och predikar, utan istället bjuder in eleverna till ett samtal. Enligt psykoterapeuten Nancy Tobler är det av högsta vikt att eleverna blir involverade i arbetet och får diskutera om man vill minska droganvändningen.

Alliansens narkotikapolitik på det här området kommer att få negativa effekter och det faktum att de inte lyssnar på forskningen är skrämmande. Det finns inga snabba lösningar för att komma till rätta med drogproblemen utan det krävs kontinuerligt värdegrundsarbete från skolans sida. Jag hoppas att Alliansen inser detta och väljer att revidera sitt beslut om att införa drogtester på Sveriges skolor.

Jakob Lundgren, Språkrör Grön Ungdom Norr och Riksdagskandidat Miljöpartiet Västernorrland

Annonser

Ett svar to “Om drogtester på Newsmill”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bloggen fyller ett år « Jakob Lundgren - 22 juni 2010

    […] Totalt har det blivit 134 stycken inlägg under året (ett var tredje dag typ) och de allra flesta har väl egentligen kommit efter årsskiftet. Jag har dessutom fått 20 debattartiklar publicerade, varit med i media ytterligare tre sammanhang och skrivit min första artikel på Newsmill. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s