Om peak oil och den orealistiska elbilsdrömmen

6 Maj

Rapporten Joint Operating Environment 2010, beställd av det amerikanska försvaret, varnar för att vi kan nå en peak oil så tidigt som 2012. Alltså att vi använder mer olja än vi kan producera. Och redan år 2015 varnar man för att världens oljereserver börjar sina då vi då kan använda oss av tio miljoner fat mer om dagen än vad som faktiskt kan produceras.

Bara dagar innan den rapporten kom släpptes varnade experter för att den tidigare pristoppen på 147 dollar fatet bara om någon månad kommer att överstigas med 20 till 40 dollar.

Samtidigt som det sker går också Dr. Wolfgang Stieger, chef för framtidsteknologier på Volkswagen ut och säger att förhoppningen om att vägarna i framtiden kommer att trafikeras av elbilar är helt orealistisk. Det är dåliga nyheter inte bara för miljön, utan också för Centerpartiet som verkar tro att man kan ersätta halva Sveriges bilpark med elbilar.

Därför är det viktigt att vi satsar på att stärka kollektivtrafiken istället för att bygga nya motorvägar som ökar både trafiken och utsläppen. De gör vi Rödgröna. Alliansen väljer istället att höja fordonskatten för bussar, göra tågresandet dyrare, samt konkurrensutsätta kollektivtrafiken trots att det riskerar att fördubbla biljettpriserna.

Nej, Alliansen är inget trovärdigt alternativ i miljöfrågan för vad de än säger så är det ingen fråga som kan lösas bara för att man är teknikoptimist.

Faktumen kvarstår fortfarande. Om vi inte höjer koldioxidskatten idag, och om vi inte minskar trafiken idag så kommer det skada samhället mycket mer när oljan väl tar slut.

I media – Miljöaktuellt och SvD.

Annonser

4 svar to “Om peak oil och den orealistiska elbilsdrömmen”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Svenskarna vill ha bättre kollketivtrafik « Jakob Lundgren - 16 augusti 2010

  […] om varför man inte ska slösa 28 miljarder på Förbifarten. Dessa går att läsa här, här, här, här och […]

 2. Våga snacka peak oil « Jakob Lundgren - 10 september 2010

  […] har tidigare bloggat om hur det amerikanska försvaret förutspår att vi når peak oil så tidigt som år 2012, andra menar att vi peakade redan 2008 och nu har en tysk rapport läckt ut på internet som pekar […]

 3. Peak Oil – En nödvändig diskussion « Jakob Lundgren - 20 januari 2011

  […] scenario. Det amerikanska försvaret förutspådde i sin rapport Joint Operating Environment 2010 att vi skulle nå peaken nästa år, fysikprofessorn Kjell Aleklett från Uppsala menar att vi nådde den år 2008 och en tysk […]

 4. Hög tid att diskutera vårt oljeberoende « Jakob Lundgren - 06 september 2012

  […] annat. Men jag har ändå kommit ut och fått skriva om vårt oljeberoende i Dagens ETC. Jag har flera gånger tidigare lyft frågan här på bloggen och nu lyfter jag den även medialt. Arikeln finns […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s